Allochtone patiënten hebben andere verwachtingen over het doel van de revalidatie dan de behandelde arts. Dat is een belangrijke reden voor beëindiging van de behandeling. Communicatieproblemen schaamte, gebrek aan vertrouwen in de revalidatiearts en tegengestelde visies met artsen uit het land van herkomst zijn andere oorzaken voor uitval uit de revalidatie.
Hindernissen
Onderzoeker Maurits Sloots (VU Medisch Centrum) is ergotherapeut bij een revalidatiecentrum in Amsterdam. Hij promoveerde in december. De titel van zijn proefschrift Uitval uit revalidatiebehandeling door patiënten met chronisch aspecifieke lagerugpijn met een niet-Nederlandse achtergrond. Hij onderzocht de hindernissen in het revalidatieproces van niet-Nederlandse patiënten via een medische dossierstudie en interviews. Sloots deed vooral onderzoek onder mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst.
Aangepast
Sloots gaat ook in op een vergelijkbaar revalidatieprogramma voor complexe hartrevalidatie. Omdat dit niet goed aansloot bij patiënten met een niet-Nederlandse achtergrond, is een aangepast programma voor ontwikkeld. Door langere consulten, gebruik van professionele tolken en audiovisueel voorlichtingsmateriaal zagen de zorgverleners kans de revalidatie van deze groep te verbeteren.
Leefstijl
Volgens de onderzoeker is het nodig dat de revalidatiesector meer inspeelt op niet-Nederlandse patiënten. De resultaten van het programma voor complexe hartrevalidatie waren erg positief: ziektesymptomen en klachten van patiënten verminderden. Bovendien veranderden zij hun leefstijl.
Karakteristiek
Sloots onderzocht ook of instellingen met specifieke karakteristieken meer of minder aanpassingen voor patiënten met een niet-Nederlandse achtergrond kennen. In ieder geval werkt minder dan de helft van de revalidatie-instellingen met een aangepast programma. Instellingen met relatief veel allochtone patiënten hebben dat vaker wel.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Wil je meer weten over cultuursensitieve zorg? Bezoek dan het Cultuursensitieve Zorg congres van 17 november 2023.