Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Allochtonen durven misbruik niet te melden’

Allochtone slachtoffers van misbruik in de jeugdzorg durven zich niet te melden bij de commissie-Samson die onderzoek doet naar het seksueel misbruik in de jeugdzorg. Dat zegt voorzitter Rieke Samson-Geerlings zaterdag in het televisieprogramma Rondom 10.
'Allochtonen durven misbruik niet te melden'

Van de 470 meldingen die de commissie tot nu toe heeft gekregen, is er niet een afkomstig van allochtone slachtoffers. Samson is er van overtuigd dat die er wel moeten zijn. ‘Een groot percentage van de cliënten in de jeugdzorg is allochtoon. Als ik moet gissen, zeg ik dat het aantal slachtoffers zeker in de tientallen moet lopen, mogelijk zelfs in de honderden.’

Taboe
Zij roept in Rondom 10 allochtone slachtoffers op zich te melden bij haar commissie. In de uitzending over misbruik in de jeugdzorg komen slachtoffers en medewerkers uit de jeugdzorg aan het woord.
‘Bij autochtone Nederlanders is misbruik inmiddels minder een taboe. Er wordt makkelijker over gesproken, ook door alle recente media-aandacht voor het onderwerp. Maar onder allochtonen is misbruik kennelijk nog veel meer een taboe’, aldus Samson.

De commissie gaat binnenkort ook in media voor allochtonen een oproep doen aan misbruikslachtoffers in de jeugdzorg om zich te melden.

De commissie-Samson onderzoekt in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Veiligheid en Justitie de aard en omvang van seksueel misbruik in instellingen en pleeggezinnen. De commissie is ingesteld door de oud-ministers André Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie). Het eindrapport van Samson wordt voor de zomer van 2012 verwacht.

Oproep aan allochtone slachtoffers

 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: ANP/Valerie Kuypers

Wil je meer weten over cultuursensitieve zorg? Bezoek dan het Cultuursensitieve Zorg congres van 17 november 2023.

1 REACTIE

  1. Dagblad Trouw besteedde op 27 januari (p.6)aandacht aan ditzelfde onderwerp, dat zich nog geen allochtone slachtoffers hebben gemeld ivm misbruik. Toen schreef Trouw ”Voorzitter Samson had daar gisteren nog geen verklaring voor.”
    Inmiddels heeft ze die wel blijkbaar, het is een taboe.
    In diezelfde Trouw is Indra Boedjarath, psychotherapeut / seksuoloog en directeur van Mikado kenniscentrum interculturele zorg geinterviewd. Zij zegt “het is goed dat de commissie Samson zich afvraagt waarom allochtonen zich niet melden, want […] misbruik is niet méér taboe onder hen dan onder autochtonen.” Zij suggereert dat de weg die de commissie tot nu toe kiest om mensen op te roepen niet aanspreekt. “Hebben ze bij migrantenorganisaties aangeklopt? Bij mensen die een rol spelen in het plaatsen van kinderen bij allochtone pleegouders?” Ook Ibrahim Yerden stelt in Trouw dat andere kanalen aanboren, andere wijzen van communiceren misschien wel tot meldingen leidt.
    Taboe? Ja, misschien ook. Maar de commissie Samson zou zich ook de aanbevelingen van Boedjarath en Yerden ter harte moeten nemen. Durf op andere manieren te zoeken, op plaatsen waar je moet zijn, ga in gesprek met de juiste mensen, leg je oor te luisteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.