Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Als de gemeente geen zorg wil, huurt ze toch een schoonmaker in’

Drie grote thuiszorgorganisaties in Twente gaan niet mee met de door de gemeente vastgestelde uurprijs van 19 euro per uur voor huishoudelijke hulp. De gemeente Enschede piekert niet over een hogere uurprijs: ‘Als je kijkt naar het CAO-loon voor een huishoudelijke hulp, dan is er voldoende marge voor bedrijfsvoering.’ Thuiszorgdirecteur Hofhuizen: ‘Als gemeenten schoolverlaters willen laten schoonmaken bij behoeftige ouderen, is dat hun keuze.’
‘Als de gemeente geen zorg wil

Door Carolien Stam – Thuiszorg Service Nederland, onderdeel van schoonmaakbedrijf Asito, leverde zijn offerte twee uur na de uiterlijke termijn in en is formeel uitgesloten van de aanbestedingsrondes van 13 Twentse regiogemeenten. Maar nog niet alle ‘kavels’ voor huishoudelijke hulp zijn al aanbesteed. Bestuurslid Hans Hofhuizen van thuiszorgorganisatie Carinth-Reggelandgroep gelooft niet dat het de Twentse gemeenten gaat lukken de aanbesteding vol te maken. ‘Als de gemeenten een schoonmaakbedrijf willen inhuren, dan nemen wij afscheid van deze markt, want wij kiezen voor het zorgaspect bij huishoudelijke hulp.’

Medewerksters
Vakbond AbvaKabo luidde vorige week de noodklok voor de arbeidsplaats van 2000 thuiszorgwerksters, omdat drie belangrijke thuiszorgorganisaties niet kunnen meedingen naar de gunning voor huishoudelijke zorg. Ze vragen een hogere uurprijs: 22 euro. Volgens Jan Kramer, bestuurder van Abvakabo FNV, hebben gemeenten in hun onderhandelingen met de thuiszorginstellingen vaak prijzen bedongen die onder de kostprijs liggen. ‘Faillissementen dreigen als dit zo doorgaat. Dan kunnen zo’n 2000 medewerkers in de thuiszorg op straat komen te staan.’ Een deel van hen kan wellicht in dienst worden genomen door de aanbieder waarmee de gemeenten een overeenkomst hebben gesloten. Maar hierover is niets bekend.

Condities
Omdat nog niet alle ‘kavels’ voor huishoudelijke hulp zijn aanbesteed, staat nu volgens een ‘onderhandse aanbesteding’, waarbij partijen door de gemeente uitgenodigd kunnen worden om te offreren, op stapel. Volgens woordvoerder Nirvi Mes van de gemeente Enschede is de kans groot dat TSN wordt uitgenodigd: ‘Zij voldoen aan de 13 condities die door de gemeenten zijn opgesteld.’ De belangrijkste: het loon van de huishoudelijke hulp is conform de CAO, de nieuwe partij gaat in gesprek met de ‘oude’ zorgverlener om werknemers over te nemen, partijen moeten voldoen aan het door de eigen organisatie opgestelde kwaliteitshandboek en de uurprijs: 19 euro.

CAO-loon
Volgens Nirvi Mes van de gemeente Enschede is de uurprijs reëel: ‘Een aantal partijen zeggen de huishoudelijke hulp wel degelijk voor deze prijs te kunnen leveren. Als je uitgaat van het CAO-loon voor hh1 zit er in de prijs nog een marge voor bedrijfsvoering. Wellicht is er een verschil in kosten voor overhead.’ Volgens Hans Hofhuizen van Carinth gaat de gemeente bij deze prijs uit van de laagste loonschaal voor de huishoudelijke hulp. ‘Daar kun je schoolverlaters voor aannemen, maar niet hulpen die ook opletten of de pantoffels niet in de koelkast staan. Wij komen juist voor dat extra zorgaspect.’

Overhead
De ervaren huishoudelijke hulp zit volgens Hofhuizen zo’n anderhalf tot 2 euro per uur hoger dan de schoolverlater. Verder betwist Hofhuizen het overhead-argument van de gemeente: ‘Wij hebben bij de vorige aanbesteding een nieuw bedrijf opgezet voor huishoudelijke hulp, waarbij één leidinggevende op 100 mensen is gezet. Dan kan je toch niet van veel overhead spreken.’ Hofhuizen denkt dat de gemeenten het niet gaan redden om alle huishoudelijke hulp aan te besteden en dat ze uiteindelijk de thuiszorgorganisaties nodig zullen hebben. Volgens Nirvi Mes van de gemeente Enschede is een ‘substantieel deel’ reeds gegund.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

 

3 REACTIES

  1. Hoe kan hetdan datTSN in overleg gaat metde anderezorgaanbieders om het personeel(huishoudelijk)over te nemen.
    TSN werky volgens mij zonder de juiste contracten,zelf verzekeren voor ziektenkosten,pensioen,slechte betaling ,geen reiskosten en andere sores.
    Als je Asito medewerkers in gaat zetten bij hulpbehoevende mensen vraagik afwaar de controleen kwaliteitvan een zorgaanbieder zit

  2. Lees alle reacties
  3. Zeker overheid en gemeentes ga je diep schamen, om mensen die hulp nodig hebben aan een schoonbedrijf over te laten.
    Voor hulp bij ouderen bv, komt wel iets meer kijken dan alleen maar schoonmaken.Daarbij komt als thuiszorgorganisaties failliet gaan, krijgen de mensen die op straat komen geen wachtgeld regeling maar een ww uitkering (70%) van hun toch al niet zo’n hoog salaris.
    Wel effe anders dan politici met een wachtgeld regeling. Dat even terzijde maar mensen die hulp nodig hebben, mogen goede huishoudelijke zorg verwachten met de daarbijhorende continuiteit .

  4. misschien zou je het erop aan moeten laten komen. ik zou wel eens willen zien hoe het dan verder gaat. dat geschagger met zorg en mensen is mensonterend .
    wat dat betreft had een politicus het bij het goede eind; gevangenen hebben het beter als als oude mensen of mensen met een handicap.
    die zorg nodig hebben: overheid schaam u!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.