Van de onderzochte instellingen voor gesloten huisvesting in de ggz zegt 60 procent alternatieve ruimtes te gebruiken in plaats van de separeerruimte. Een derde heeft de separeerruimte buiten gebruik gesteld en 10 procent zegt géén gericht beleid te hebben op het terugdringen van afzonderen en separeren. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO naar gesloten huisvesting, gebruik van separeerruimte en de klinische capaciteit in de ggz.
Gesloten plaatsen
TNO deed het onderzoek in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ten opzichte van eerder onderzoek in 2004 is het aantal open en gesloten klinische plaatsen met 1.200 toegenomen tot 7.000. De verhouding tussen het aantal open en gesloten plaatsen is in deze periode gelijk gebleven. Het aantal eenpersoonskamers is sinds 2004 met 19 procent toegenomen tot 93 procent. Meerpersoonskamers komen bijna niet meer voor.
Voorwaarden
De onderzoekers wijzen er op dat de aanwezigheid van alternatieve ruimtes nog niet betekent dat inperking van dwang- en drangmaatregelen ook daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht. ‘Het is van belang zicht te houden op het separeer en afzonderingsbeleid van instellingen. Er kunnen voorwaarden worden gesteld aan het verantwoord inzetten van alternatieve ruimten bij behandeling.’ Volgens de onderzoekers is het noodzakelijk, ondanks de verbeteringen, om bij separeerbeleid aan een ’toezichtsnorm’ vast te houden. Nu is er alleen een vrijblijvende ‘veldnorm’.
Appartementen
De onderzoekers vinden het opmerkelijk dat zij slechts een instelling hebben gevonden die gesloten huisvesting voor ggz-cliënten aanbiedt in de vorm van appartementen. ‘Huisvesting in appartementen zou kunnen leiden tot een verbetering van de leefomstandigheden en afname van ontwrichtend gedrag’, aldus het TNO-rapport. TNO adviseert voor de gesloten instellingen onderzoek te doen naar de effecten van alternatieven voor het afdelingsverblijf van cliënten.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Foto: ANP/Lex van Lieshout