Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Amsterdam en Hillegom hebben het beste homobeleid’

De gemeenten Amsterdam en Hillegom hebben de Lantaarnprijs 2011 en de Gouden Zaklantaarn 2011 gewonnen voor hun lokale roze emancipatiebeleid. Uit onderzoek van MOVISIE, waar 136 gemeenten aan meededen, blijkt dat deze gemeenten het meeste doen aan homobeleid.
‘Amsterdam en Hillegom hebben het beste homobeleid’

Maandag ontvingen deze gemeenten de prijzen uit handen van minister van Bijsterveldt van OCW. De Lantaarnprijs 2011 is de tweejaarlijkse prijs voor de gemeente met het beste roze beleid. De Gouden Zaklantaarn 2011 is speciaal voor de kleinere homovriendelijke gemeenten.

Geweld
‘Amsterdam steekt met kop en schouders boven de andere gemeenten uit’, zegt Juul van Hoof van MOVISIE. ‘Vooral het leiderschap van de vorige burgemeester (Job Cohen red.) en van de huidige (Eberhard van der Laan red.) bij geweldsincidenten tegen homo’s speelt daarin een rol. Zij laten zien dat Amsterdam geweld tegen homo’s niet accepteert.’

Trouwen
De gemeenten werden bevraagd over indicatoren als speciaal Wmo-beleid voor lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders (bijelkaar: LHBT), ambtenaren die weigeren homostellen te trouwen en over de aandacht voor seksuele diversiteit bij de aanbesteding. Zo waren er 78 vragen over lokaal beleid voor de LHBT-doelgroep. De gemeente scoorde punten wanneer ze deze vragen roze-vriendelijk kon beantwoorden.

Veiligheid
‘Voor kleine gemeenten geldt dat er vaak geen capaciteit of geld is om echt LHBT-beleid te voeren’, stelt Van Hoof. ‘Maar toch kunnen zij scoren door de heteronorm op scholen en in bijvoorbeeld het jongerenwerk of in de verpleeghuizen te veranderen.’ Door emancipatiebeleid te noemen in speeches en door de aanwezigheid van de burgemeester bij bijeenkomsten die worden georganiseerd voor de LHBT-doelgroep, geef je een signaal af, vindt Van Hoof. ‘Ook bij Wmo-onderwerpen als veiligheid in de wijk kun je eigenlijk niet om homoseksualiteit heen. Verbetering van het homobeleid kost evenveel als het plaatsen van een lantaarn, stelt Van Hoof.’

Allochtoon
Van Hoof begeleidt al drie jaar 18 zogenaamde koplopergemeenten bij hun roze beleid. ‘Allemaal worstelen ze met dezelfde punten. Hoe kunnen we in de aanbesteding aandacht besteden aan de LHBT-doelgroep zonder daar overdreven op te letten? Hoe maken we homoseksualiteit bespreekbaar in allochtone wijken en hoe zorgen we ervoor dat roze ouderen in verpleeghuizen niet terug in de kast moeten, omdat homoseksualiteit niet geaccepteerd wordt?’

Onderwijs
Uit het onderzoek blijkt bovendien dat het aantal gemeenten met specifiek LHBT-beleid is verdubbeld ten opzichte van 2008. Ruim de helft (52%) van de respondenten zegt dat er soms specifieke beleidsmaatregelen nodig zijn. Ruim een derde (34%) geeft aan bij algemeen beleid rekening te houden met LHBT’s. Er is meer aandacht voor jongeren en onderwijs dan in 2008.

Advies
De resultaten van de monitor zijn gebundeld in De roze gemeentegids. Daarin staan adviezen aan gemeenten over hoe zij LHBT-emancipatiebeleid kunnen vormgeven, legt Van Hoof uit. ‘Ook geven we praktische voorbeelden die te maken hebben met de Wmo, ouderen, jongeren, migranten, veiligheid, onderwijs en sport.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.