Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam gaat achter 600 veelplegers aan

Een lik-op-stuk-beleid, intensieve begeleiding en ingrijpen in gezinnen. Dat zijn de pijlers onder de manier waarop Amsterdam zeshonderd, veelal jonge veelplegers wil gaan aanpakken. Burgemeester Eberhard van der Laan, korpschef van de politie Bernard Welten en hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar presenteerden de aanpak donderdag.
Amsterdam gaat achter 600 veelplegers aan

De zeshonderd veelplegers zijn veelal tussen de 18 en 24 jaar oud. Zij zijn samen in de afgelopen jaren 15.000 keer in contact gekomen met de politie, onder meer voor ernstige misdrijven als overvallen. ‘Zij zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit in de stad’, aldus Van der Laan.

Kleine vergrijpen
Het Openbaar Ministerie heeft een speciaal team opgericht om de zogeheten top 600 op de huid te zitten. Justitie is onder meer van plan hen ook voor kleine vergrijpen te vervolgen, hogere straffen te eisen voor ernstige misdrijven en hoger beroep sneller af te handelen.

Beperking
Alle veelplegers worden na hun aanhouding of veroordeling gecontroleerd op een verstandelijke beperking, psychosociale problemen of verslaving. Zo nodig krijgen ze hulp of medicijnen. Tevens komen ze in aanmerking voor de ISD-maatregel (Inrichting Stelselmatige Daders). Die werd tot nu toe toegepast op verslaafde veelplegers.

Voorrang
Naast gemeente, politie en justitie zijn instanties als de reclassering en zorg- en jeugdinstellingen bij de aanpak betrokken. Zij hebben afgesproken dat ze de zeshonderd veelplegers met voorrang gaan aanpakken, vervolgen of begeleiden. De verschillende partijen gaan ook ingrijpen in de gezinnen van de jonge veelplegers. Dat moet voorkomen dat hun jongere broertjes ook het verkeerde pad opgaan. Zo wordt bijvoorbeeld streng gecontroleerd of ze niet spijbelen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.