Vorige week bepaalde de bestuursrechter dat de kortingen die gemeenten toepassen op de huishoudelijk hulp, niet in orde zijn. De gemeente Amsterdam heeft besloten dat de vermindering van het aantal uren voor de hulp in het huishouden wordt teruggedraaid. ‘Daarna gaan we kijken hoe we dit structureel kunnen oplossen’, zegt de Amsterdamse wethouder Zorg, Eric van der Burg.
Wmo
In Amsterdam krijgen zo’n 19.000 mensen hulp in het huishouden. Meer dan de helft van hen heeft een korting opgelegd gekregen. Gemeenten bezuinigen op de huishoudelijke hulp onder meer vanwege een bezuinging die landelijk aan gemeenten is opgelegd. Maar het blijkt ook dat gemeenten te veel hebben gekort en veel geld overhouden op hun Wmo-budget.
De Centrale Raad van Beroep (CrvB) heeft woensdag 18 mei geoordeeld dat gemeenten verplicht zijn inwoners te ondersteunen als zij zelf hun huis niet schoon kunnen maken. Dit omdat huishoudelijke hulp volgens de CrvB onderdeel is van de nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Lees meer>>
Rechtbank
Veel cliënten door het hele land zijn naar de rechter gestapt om de korting op huishoudelijke hulp aan te kaarten. De verschillende rechtbanken deden echter verschillende uitspraken en gaven daarmee geen duidelijkheid. Daarom is de zaak over de korting van de huishoudelijke hulp naar de Centrale Raad van Beroep gegaan.
Huishoudelijke hulp
Het gevolg van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is dat gemeenten niet mogen korten op huishoudelijke hulp als ze daar geen duidelijke onderbouwing voor hebben. Ook moeten gemeenten, wanneer nodig, passende hulp bieden om eraan bij te dragen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, aldus de rechter.
Vakbond FNV is inmiddels een actie begonnen om voor cliënten om de huishoudelijke hulp bij gemeenten terug te claimen. De bond doet dat met de uitspraak van de CrvB in de hand. Lees meer>>