De gemeente liet chronisch zieken en gehandicapten in Amsterdam in 2009 weten dat hun uitkering zou wijzigen vanwege nieuwe beleidsregels. Zij zouden voortaan een vaste vergoeding van twintig euro voor maximaal acht kostenposten krijgen. Het gaat hierbij om maaltijden, wettelijke eigen bijdragen, energie,(tele)communicatie, pedicure/manicure, bewassing, kledingslijtage en dieet. Hierdoor bedroeg de totale bijzondere bijstand nog maximaal 160 euro per maand.
Honderden euro’s
De meeste chronisch zieken en gehandicapten gingen er fors op achteruit, soms honderden euro’s per maand. De gemeente bood wel de mogelijkheid om achteraf een aanvulling te vragen. Maar dan moesten die extra kosten eerst worden voorgeschoten. Dat was voor veel chronisch zieken en gehandicapten met een minimuminkomen een onmogelijke opgave.
Nieuw beleid
De gemeente Amsterdam heeft niet naar de individuele omstandigheden gekeken en alleen de vaste vergoedingen voor kostenposten uit het nieuwe beleid toegekend, is de constatering. De rechtbank oordeelde dat dit in strijd is met de wet. Als de persoonlijke omstandigheden daar aanleiding voor geven, dan moet de gemeente meer bijzondere bijstand toekennen. Nieuw beleid kan en mag dat niet veranderen.
Asociaal
Voor chronisch zieken en gehandicapten die niet in beroep zijn gegaan tegen hun nieuwe uitkering, kan deze uitspraak reden zijn om de gemeente te vragen alsnog hun persoonlijke omstandigheden te beoordelen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens kijkt daar anders tegenaan. ‘Nu deze bezuiniging van de gemeente naast asociaal ook onrechtmatig blijkt te zijn, moet de regeling worden aangepast zonder dat iedereen naar de rechter hoeft om zijn gelijk af te dwingen. Mensen zijn echt niet voor hun plezier chronisch ziek, ze hebben die extra medicijnen nodig.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Rechtbank Amsterdam/SP/foto: Koen van Weel, ANP