In totaal hebben de verpleegkundigen 35 vrouwen tussen de 12 en 46 jaar oud geholpen. Zij letten onder meer op de psychische klachten na een verkrachting en besmetting met een soa of hiv. Ook verwijzen ze de vrouwen naar andere specialisten. De slachtoffers krijgen volgens de gemeente zo sneller de juiste hulp.
Seksueel geweld
Van der Burg: ‘Als je te maken krijgt met seksueel geweld heeft dat een enorme impact op je leven. Snelle en goede hulpverlening is essentieel om deze afschuwelijke ervaring te verwerken en je leven weer op de rails te krijgen. Het is daarom goed dat deze proef de standaard werkwijze wordt en blijft.’
Tieners
Van de onderzochte slachtoffers was de helft tiener. De verdachte bleek in meer dan de helft van de gevallen een bekende van het slachtoffer te zijn. Ook was er bij een derde van de zaken sprake van meerdere verdachten.
Amsterdam verlengt hulp na verkrachting
Slachtoffers van verkrachting kunnen de komende tijd nog terecht bij speciale zorgcoördinatoren van de GGD Amsterdam. Na een proefproject in 2012 wil de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (Zorg) forensisch verpleegkundigen in deze rol blijven inzetten.