Op die manier moeten stadsbewoners meer begrip krijgen voor deze groep en positiever aankijken tegen de noodzaak van opvangplaatsen in de buurt. Vos wil met de campagne ‘Amsterdam biedt onderdak’ Amsterdammers informeren over en betrekken bij de aanpak van dak- en thuislozen, zei ze tijdens de Daklozendag.
Posters
In de stad komen onder meer posters te hangen waarop mensen staan uit het wereldje, zoals daklozen die een dak boven het hoofd hebben gekregen en hulpverleners die dagelijks met deze kwetsbare groep te maken hebben.
Overlast
Amsterdam werkt sinds ruim twee jaar samen met de drie andere grote steden, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, aan betere opvang en zorg voor dak- en thuislozen. Hierdoor moet de overlast op straat ook afnemen. In Amsterdam-Zuidoost heeft deze aanpak inmiddels zijn vruchten afgeworpen. De overlast is daar met ruim zestig procent afgenomen, aldus een woordvoerster van Vos.
Duurzaam
Volgens de wethouder betreft het een weg van lange adem. ‘Dat betekent dat we steeds meer van ‘brandjes blussen’, zoals crisisopvang en maatschappelijke opvang, naar meer preventie en duurzame samenwerking gaan.’ In de toekomst wil de GroenLinks-politica verder werken aan het voorkomen van dakloosheid, goede langdurige zorg en de positie van de cliënt.
Draagvlak
Amsterdam krijgt de komende jaren 480 extra opvangplaatsen. Een deel daarvan is al gerealiseerd. Dat vergt begrip van omwonenden, die niet altijd zitten te wachten op dit soort voorzieningen in de buurt. De campagne moet hiervoor draagvlak creeëren, meent Vos. (ANP)