Met de aanpak haalt de hoofdstad sinds 2011 de 600 meest criminele jongeren van de straat en het slechte pad. Ook wordt voorkomen dat de broertjes en zusjes van deze vooral jonge mannen het slechte voorbeeld volgen. De Top 600 kwam in 5 jaar tijd maar liefst 15.000 keer met de politie in aanraking. Dat de methode een succes is, bleek al eerder. Momenteel zitten 176 personen van deze lijst in de cel.
Begeleiding
De aanpak bestaat uit lik-op-stukbeleid, maar ook uit zorg. Zo krijgen de veelplegers begeleiding naar school en werk. De begeleiding is een tijdrovend en intensief proces. Vorig jaar lukte het 23 personen aan een baan of studie te helpen. Het jaar ervoor waren dat er nog 14.
Geweld
Het aantal woninginbraken door de jonge veelplegers is na het begin van het programma met 51 procent afgenomen. Ook daalde het aantal aanhoudingen voor onder meer straatroof (66 procent), overvallen (61 procent), zware mishandeling (29 procent) en moord en doodslag (41 procent). Het percentage jeugdige criminelen uit de Top 600 dat werd opgepakt voor openlijk geweld nam maar liefst af met 75 procent.
Amsterdamse jonge veelplegers minder in de fout
Criminele jongeren in Amsterdam gaan minder vaak de fout in door de zogeheten Top 600-aanpak. Het aantal misdrijven dat deze groep veelplegers op zijn naam heeft staan, is gemiddeld met meer dan de helft gedaald. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.