Dit besluit is genomen naar aanleiding van een proef bij Bouman Verslavingszorg, een instelling die regelmatig te maken heeft met agressieve klanten. Toen daar een ernstig geweldsincident plaatsvond, durfde de belaagde medewerker geen aangifte te doen omdat hij als behandelaar waarschijnlijk de agressieveling weer tegen zou komen.
Dossier
Met de hoofdofficier van Justitie in Rotterdam is vervolgens afgesproken dat de directeur van de zorginstelling aangifte doet. De medewerker wordt als getuige gehoord, maar alleen de voornaam wordt in het dossier vermeld. Het adres in het dossier is van de organisatie en niet van de medewerker of directeur, aldus RTV Rijnmond.
Wetsvoorstel
De zorginstelling heeft vaker op deze manier aangifte kunnen doen, nu krijgen andere zorginstellingen in de regio ook deze mogelijkheid. Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft een wetsvoorstel ingediend, dat in grote lijnen overeenkomt met het protocol in Rotterdam. In het wetsvoorstel staat dat slachtoffers en getuigen van een misdrijf de mogelijkheid krijgen om anoniem te blijven. Wel moet dat altijd door een rechter worden getoetst.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.