Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arbeidsmarkt is moeilijk voor jeugdzorg en sociaal domein

De werkgelegenheid is in de zorg- en welzijnssectoren vorig jaar flink gestegen, met zo’n 43 duizend werknemers. Maar in de jeugdzorg en in de branche welzijn en maatschappelijke dienstverlening was de groei gering. Dat blijkt uit het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn.
foto: AdobeStock

De werkgelegenheid in de jeugdzorg heeft de afgelopen jaren flink te lijden gehad onder de transitie in 2015. De branche kromp met 7 procent en verloor per saldo 2000 werknemers. Terwijl de werkgelegenheid andere branches in Zorg en Welzijn juist groeide: Het totaal aantal werknemers groeide in 2017 met 43 duizend ten opzichte van een jaar eerder, terwijl het aantal fte’s met bijna 35 duizend steeg.

Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn

Dat blijkt uit gegevens van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW). Na een krimpende arbeidsmarkt rond 2015, groeide het aantal werknemers in de sector Zorg en Welzijn in 2017 van ruim 1.215.000 naar ruim 1.258.000 werknemers. Bijna 14 procent van de werkzame beroepsbevolking in Nederland is actief in de sector Zorg en Welzijn. De vraag naar werkers in zorg en welzijn zal de komende jaren fors stijgen vanwege de vergrijzing van burgers én vergrijzing van personeel.

Bezuinigingen

Opmerkelijk is dat de arbeidsmarkt in de sector groeit, ondanks alle bezuinigingen in de afgelopen jaren. ‘De verklaring daarvoor is dat de bezuinigingen vooral zijn gericht op de extra uitgaven in de zorg’, zeggen Johan Siegert en Ivo Zuidervaart, managers van het AZW-programma. ‘De zorgvraag is in zijn geheel toegenomen en daarmee ook het budget voor zorg.’ Verder is door het kabinet de afgelopen jaren ook extra geld in de sector geïnvesteerd. Bijvoorbeeld voor meer handen aan het bed in verpleeghuizen.

Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening

Van de hausse op de arbeidsmarkt profiteren sommige branches niet. De branche Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening (WMD) groeit maar weinig. In de jeugdzorg is er de afgelopen jaren sprake van krimp. Dat is ook terug te zien in het verloop van werknemers in deze branche. Een tiende van de mensen die in 2014 nog in de jeugdzorg werkten, was een jaar later werkzaam in een andere deelsector. De helft daarvan verliet de sector. In 2017 zijn er 500 werknemers bijgekomen in de gehele jeugdzorg.

Jeugdzorg

Waarom de werknemers in de jeugdzorg vertrekken is moeilijk te duiden, zegt Yolanda van Aspert, jurist arbeidszaken bij brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland: ‘Er zijn verschillende factoren denkbaar, maar ze zijn nog niet specifiek onderzocht. Wij horen van werkgevers wel dat de werkdruk meespeelt. De hoge werkdruk wordt mede veroorzaakt door de hoge administratieve lasten en de niet altijd faire tarieven. Het gebeurt bijvoorbeeld dat jeugdwerkers overstappen naar het sociale wijkteam, omdat daar de werkdruk daar minder hoog lijkt te zijn.’

Gekwalificeerd Personeel

Het tekort aan werknemers is zeker zorgelijk, zegt Van Aspert, ‘We willen dat kinderen veilig opgroeien en daar kunnen jeugdorganisaties aan bijdragen met goed gekwalificeerd personeel. We moeten onderzoeken wat precies de factoren zijn die meespelen bij het gebrek aan personeel. Maar belangrijker is nog dat we snel voor goede praktische oplossingen kiezen, zoals samenwerking met andere organisaties om mensen te werven.’

Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim is in de branches Zorg en Welzijn ook weer gestegen. De sector heeft vanouds een hoger ziekteverzuim in vergelijking met het gemiddelde van andere economische sectoren. In 2017 is het verschil weer iets groter geworden; het verzuim van werknemers in Zorg en Welzijn steeg naar 5,3%. In de overige sectoren lag het ziekteverzuim op 4%.

Je kunt het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn hier vinden>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.