Zuster Hermana Brand (80), overste van de rooms-katholieke congregatie ‘Arme Dienstmaagden van Jezus Christus’ in Geleen, is initiatiefneemster van de ‘Stichting Katharina Kasper’, een thuiszorgorganisatie die door het ministerie van VWS sinds 1 januari 2015 formeel is toegelaten op de Zuid-Limburgse zorgmarkt. ‘Om de geest van de congregatie brandende te houden, maar ook uit ongenoegen over de verslechtering van de zorg’, zegt Hermana Brand in Zorg + Welzijn magazine.
Verschraling
Ze zag de verschraling van de zorg aan de manier waarop de thuiszorg van Orbis met de zusters in Geleen omging. Soms werden de zusters, meest over de tachtig, al om half zeven in bed gestopt. Dat paste beter in het drukke programma van de thuiszorg.
Het imago van de nieuwe Jeugdwet is anno februari 2015 op z’n zachtst gezegd niet florissant. Tijd voor een reminder. Micha de Winter legt in het nieuwste Zorg + Welzijn magazine uit waarom de hulpverlening aan jonge mensen echt moet veranderen. Lees hier meer >>
Roosters
De klokzorg in het Geleense klooster is inmiddels verleden tijd. De zusters bepalen weer grotendeels zelf hun dag- en avondindeling sinds ze bediend worden door de thuiszorgorganisatie die ze zelf hebben helpen oprichten. Omdat Katharina Kasper geen overhead van managementlagen kent en zede roosters flexibel maar effectief plannen, kan de zorg goedkoper dan bij grote organisaties.
Aandacht
In drie regio’s in Zuid-Limburg draaien sinds 1 januari drie zelfsturende teams van elk twee verpleegkundigen de thuisbegeleiding. Zij zijn de pioniers, die mede de basis leggen voor uitbreiding. De stichting streeft naar circa 70 procent betaalde, ofwel geïndiceerde zorg. De resterende tijd en middelen gaan naar mensen zonder indicatiebriefje maar die wel aandacht vragen. ‘Hen laten we niet in de kou laten staan.’
Lees het hele artikel over de kloosterorde in het nieuwe Zorg + Welzijn magazine van januari-februari 2015. Heb je geen abonnement? Dan kun je het artikel ook hier op Myjour.com lezen.