Dit komt door het extra geld dat het kabinet is overeengekomen in het akkoord met de VNG in december 2013 en het begrotingsoverleg met de ChristenUnie, D66 en SGP in het voorjaar van 2014. De werkgelegenheidseffecten zijn dus met ongeveer de helft beperkt, concluderen minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn uit de rapportage.
Huishoudelijke hulp
Mogelijk valt het banenverlies nog gunstiger uit. De toelage voor de huishoudelijke hulp is namelijk nog niet meegerekend in deze rapportage. Er is volgens VWS veel interesse bij gemeenten voor de huishoudelijke hulp toelage. Er zijn plannen ingediend waarmee in totaal ongeveer 14.000 mensen langer hun baan kunnen houden, mits die plannen worden goedgekeurd.
Tot 2017 zouden 29.000 banen in de gehandicaptenzorg kunnen verdwijnen. Dat blijkt uit economisch onderzoek van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. De oorzaken zijn de algemene budgetkorting en de verwachting dat gemeenten meer bezuinigen dan is afgesproken. Vooral helpenden zijn de ‘werknemers van de rekening’.
Zorginkoop
Volgens de Arbeidsmarkteffectraportage (AER) hangt het aantal baan- en/of functiewisselingen in belangrijke mate af van de manier waarop gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars invulling geven aan de zorginkoop. Maar hoe die inkoop gebeurt, is nog onzeker en daarom is ook onduidelijk wat de precieze effecten zijn van de stelselwijzigingen. Het aantal baan- en/of functiewisselingen zal wel groter zijn dan het verwachte werkgelegenheidsverlies, zo laat VWS weten.
Sectorplan
De sociale partners in de zorg hebben sectorplannen ingediend voor ongeveer 90.000 van-werk-naar-werk- en scholingstrajecten voor medewerkers in de zorg. Hiervoor stelt het kabinet 100 miljoen euro beschikbaar. De sociale partners in de zorg leggen hetzelfde bedrag bij. Mochten toch meer mensen ondersteuning nodig hebben, dan zal de minister van SZW het UWV vragen aanvullende dienstverlening te bieden aan mensen aan wie ontslag is aangezegd.
Een banenplan voor de zorgsector moet 80.000 mensen aan ander werk of scholing helpen. Het kabinet legt daar 100 miljoen euro voor op tafel. Werkgevers en vakbonden in de thuiszorg, ggz en gehandicaptenzorg hebben afgesproken daar 100 miljoen bij te leggen. Ontslagen in de zorg moeten daarmee zoveel mogelijk voorkomen worden. Lees hier meer >>