Het boek is opgebouwd uit drie delen. Het eerste deel beschrijft wat er precies onder huiselijk geweld kan worden verstaan. Dan blijkt meteen dat het geweld zich in vele gedaanten kan voordoen.
Het tweede deel behandelt de manier waarop huiselijk geweld kan worden aangepakt. Daarbij gaat het vaak om concrete zaken: welke partijen kunnen een rol spelen in de hulpverlening, welke protocollen zijn er, welke wet- en regelgeving bestaat er op dit terrein, welke methodieken kunnen worden toegepast?
In deel drie komen de benodigde vaardigheden van de hulpverlener aan bod. Die moet reageren op signalen dat er mogelijk sprake is van geweld binnen een gezin of relatie. Hij kan daarvoor afgaan op intuïtie. Maar er bestaan ook lijsten die gebruikt worden om signalen vroegtijdig te herkennen. Vervolgens geven de auteurs tips hoe de hulpverlener huiselijk geweld bespreekbaar kan maken.
Tot slot besteden de auteurs aandacht aan de hulpverlener zelf. Want die moet opletten dat hij door zijn betrokkenheid bij de cliënt zelf niet te veel wordt geraakt.
Auteurs: Hans Janssen, Wendela Wentzel en Bert Vissers
Uitgever: Coutinho
ISBN: 978 90 469 0120 5
Prijs: € 24,50