In een plan van staatssecretaris Jette Klijnsma dat onderdeel is van de Participatiewet, staat dat bedrijven met meer dan 25 werknemers in 2021 minstens 5 procent arbeidsgehandicapten aan het werk moeten hebben. Doen ze dit niet, dan volgt een boete van 5000 euro per ‘ontbrekende’ gehandicapte. Bedrijven vrezen niet aan het quotum te kunnen voldoen.
Registreren
Bovendien weten de organisaties niet hoeveel gehandicapten zij nu al in dienst hebben. Privacywetten verbieden het namelijk om werknemers te registreren op basis van hun handicap. Naar schatting heeft zo’n 1 procent van de werkende beroepsbevolking een handicap.
Arbeidsgehandicapten
Ook is het nog onduidelijk wie er precies bedoeld worden met de term ‘arbeidsgehandicapten’. Klijnsma heeft zelf voorgesteld om mensen met zintuiglijke beperkingen, chronische aandoeningen, lichamelijke beperkingen, een vastgesteld laag IQ, niet-aangeboren hersenletsel en autisme ertoe te rekenen.
Is het niet schokkend dat bedrijven denken problemen te krijgen als 1 op de 20 medewerkers een handicap heeft? Er is loonaanvulling en dan toch deze houding. Wat voor werkgevers zijn dat eigenlijk? Laat ze zich bekend maken, dan kunnen arbeidsgehandicapten en hun familie besluiten of ze nog wel producten van zulke ‘gezonde’ bedrijven willen afnemen!
Een onderzoek onder wel 25 bedrijven… nou nou representatief hoor, Trouw!!!