Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeling gezin effectief bij gesloten jeugdzorg

Jongeren met zeer ernstige gedragsproblemen hebben baat bij behandeling in gesloten jeugdzorginstellingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen en onderzoeksbureau Praktikon. Directe betrokkenheid van het gezin bij de behandeling valt opvallend positief uit.
Behandeling gezin effectief bij gesloten jeugdzorg

Een half jaar na behandeling in een gesloten jeugdinstelling kunnen jongeren over het algemeen goed functioneren in de maatschappij. De meeste zijn niet meer opgenomen, hebben een redelijk contact met hun ouders, een sociaal netwerk en goede dagbesteding. Bij tweederde van de jongeren vindt gezinsbehandeling plaats, met een opvallend positief effect. Dat zijn de conclusies uit het onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen en onderzoeksbureau Praktikon bv, in opdracht van het programmaministerie voor Jeugd en Gezin.

Gedragsstoornis
Er zijn ruim 300 jongeren onderzocht die in behandeling waren in een gesloten jeugdinstelling. Sinds januari 2008 is het mogelijk om jongeren met ernstige gedragsstoornissen in een gesloten jeugdzorginstelling te behandelen. Voor die tijd moesten ze naar een justitiële jeugdinrichting.

Gezinsbehandeling
De gesloten jeugdzorg biedt een leef/woonklimaat waarin zowel ondersteuning als disciplineren centraal staan. Bijna alle jongeren krijgen een aanvullende individuele behandeling. Tweederde doet ook mee aan een gezinsbehandeling. De onderzoekers noemen het opvallend dat de gezinsbehandeling een duidelijk positief effect heeft. Zij bevelen dan ook aan om de gezinnen van de jongeren meer bij de behandeling te betrekken.

Nazorg
Verder wijzen de onderzoekers op het belang van de ontwikkeling van passend onderwijs gedurende de behandeling en daarna. Nazorg moet worden ingezet vanuit de instellingen en ook worden doorlopen nadat de behandeling in de instelling is afgerond, aldus de onderzoekers. Zij vinden overigens dat het pedagogisch klimaat in de groep verder moet worden versterkt.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Radboud Universiteit

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.