Met 1800 nieuwe mensen per week kun je iedere week drie reguliere opvangcentra vullen, zegt Gerard Bakker bestuursvoorzitter van het COA in het AD. Hij roept alle gemeentes op om locaties te regelen voor de grote toestroom aan vluchtelingen. Deze mensen komen vooral uit Eritrea en Syrië, waaronder relatief veel alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Ook komen er veel nareizigers, gezinnen van vluchtelingen die inmiddels een vergunning hebben.
Opvang
Er zijn al veel gemeenten die zelf al aanbieden om een asielopvang te openen. Dat is volgens Bakker nog niet vaak voorgekomen. Het lukt nu nog steeds om voor iedereen elke dag een bed te hebben en daar is de voorzitter trots op. Er zijn nu 70 locaties en het COA spreekt nog met 120 gemeenten.
Geert Beke van de Pauluskerk vertelt over de aanpak van de Pauluskerk. ‘Wij vangen mensen op zonder voorwaarden vooraf. Met onze gasten hebben we vanaf het begin intensief contact, voeren gesprekken met ze over onder andere hun toekomst. Wij brengen dan allerlei opties in beeld. Dan blijken mensen toch vaak over hun leven te gaan nadenken. En sommigen besluiten dan toch maar naar hun land van herkomst terug te keren.’ Lees hier meer >>
Particuliere opvang
Ook zijn er andere organisaties die opvang aanbieden. Protestantse Kerk Nederland (PKN) wil leegstaande kerkgebouwen ter beschikking stellen. De ChristenUnie vindt dat ook particulieren vluchtelingen moeten kunnen opvangen. Dat zou ook al in Duitsland gebeuren.
Helpen
De telefoon bij het COA staat sinds vorige week roodgloeiend, zo laat de organisatie weten. Veel mensen willen helpen bij de grote toestroom aan vluchtelingen, dat de organisatie het nauwelijks nog aankan. Het COA is onder de indruk van de massale hulp die wordt geboden. Veel mensen willen spullen geven, maar op sommige locaties is daar geen behoefte aan. De organisatie adviseert daarom eerst contact op te nemen met het opvangcentrum in de buurt, voordat mensen spullen komen afleveren.
Vrijwilligers
De bestaande opvangcentra zitten nagenoeg vol. Het COA is bezig met het inrichten van nieuw locaties. Hierbij is een grote behoefte aan vrijwilligers, aldus het COA. Zo werd er eerder al opvang ingericht in de IJselhallen van Zwolle en de Zeelandhallen in Goes. Er is bij de gemeente Stadskanaal gevraagd om opnieuw gebruik te maken van de tijdelijke opvangplaatsen in het Pagecentrum. Het gaat hierbij om ruim 500 erkende vluchtelingen die inmiddels een verblijfsstatus hebben, maar nog steeds in asielzoekerscentra zitten. Zij moeten plaats maken voor de nieuwe vluchtelingen.
In een opvangcentrum krijgt een asielzoekers toegang tot basisvoorzieningen zoals onderdak, kook- en wasruimten en computers. Ook ontvangt hij leefgeld en wordt er een ziektenkostenverzekering afgesloten. Vluchtelingen hebben recht op deze opvang vanaf het moment van asielaanvraag totdat zij een verblijfsvergunning krijgen of Nederland moeten verlaten.
Bron: ANP/COA