D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra is ambassadeur voor de Roze Belweek. De huidige generatie roze ouderen groeide op in een tijd waarin homoseksualiteit nauwelijks bespreekbaar was. De onwetendheid en onverdraagzaamheid van leeftijdsgenoten in bijvoorbeeld een serviceflat of verzorgingshuis is daardoor vaak groot. Daarnaast weten we dat heel wat zorginstellingen heteronormatief werken, dat wil zeggen dat de heterocultuur de norm is. Het is belangrijk dat die instellingen beseffen dat ze roze bewoners in huis hebben, met specifieke wensen en behoeften. Met de Roze Belweek wil Roze 50+ Nederland beter zicht krijgen op de gevoeligheden en belevingswereld van roze ouderen.
Geïsoleerd
De roze verhalen mogen over van alles gaan: over welzijn en geluk, over discriminatie en afwijzing, over de plannen en wensen voor de toekomst. Wat vinden roze ouderen prettig en op welke punten kan hun leven beter? Voelen ze zich geïsoleerd of hebben ze voldoende contacten? Wonen ze zelfstandig of in een zorginstelling, en hoe bevalt dat? Eind oktober worden de resultaten gepresenteerd in een groenboek. Hierin worden de ervaringen en wensen van roze ouderen in beeld gebracht. Dit groenboek vormt daarmee een goede basis voor verdere discussies en plannen van beleidsmakers, professionals in zorg en welzijn én roze ouderen zelf.
Samenwerkingsverband
Roze 50+ Nederland is een samenwerkingsverband tussen ANBO, COC Nederland, MOVISIE en Schorer. Het is de tweede keer dat deze belweek plaatsvindt. De eerste belweek die vijf jaar geleden werd georganiseerd, was het startschot van een grote en meerjarige campagne om roze ouderen zichtbaar te maken.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Movisie / Foto ANP
Beste Gerda,
Dank voor je reactie! Ik ben projectleider vanuit ANBO voor alle roze projecten en de belweek en het “roze label”, beter bekend als de “Roze Loper (www.rozezorg.nl), vallen hier ook onder. We zouden graag willen dat iedere vestigingsmanager is zoals jij. Dan hadden we inderdaad geen Roze Loper meer nodig. Helaas is dit niet zo. Omdat het onderwerp Roze Ouderen bij de meesten echt (nog) niet bekend is zijn we zo aan de weg aan het timmeren! Ik vermoed, omdat je zelf “roze’ bent en het dus geen issue voor je is om het bespreekbaar te maken, is het voor de bewoners ook geen issue omdat je er gewoon over praat. Maar dat schort er helaas nog wel eens aan. Dit is overigens geen onwil, merken we maar meer onbekendheid met het onderwerp. Deze belweek is een herhaling van 2006. Daar hebben we ook een belweek gehouden. Voor die resultaten verwijs ik je graag naar het groenboek. Dat kan je vinden op http://www.roze50plus.nl/artikel/323/roze-belweek-biedt-roze-ouderen-een-luisterend-oor. Ik ben ook heel benieuwd hoe de resultaten 5 jaar na dato zullen zijn. De resultaten zijn 24 november bekend en zullen dan ook ongetwijfeld op roze50plus.nl staan.
Ik hoop overigens dat je ook gaat bellen tussen 3 en 7 oktober want we zijn zeker ook op zoek naar de positieve verhalen!
Hartelijke groet,
Margo Niestadt
Ik ben erg nieuwsgierig naar de reacties die jullie gaan krijgen. Het is goed dat er aandacht voor is, dat medewerkers zich bewust zijn dat er ook ‘roze’ ouderen zijn en dat je daar alert op moet blijven. Toch vind ik sommige zaken wat overdreven, bv het roze label wat je kunt halen. Zorg dat de medewerkers er oog voor hebben en de mensen evt. begeleiden als dat nodig is.
Zelf ben ik een ‘roze’ vestigingsmanager in een verpleeg-, verzorgingshuis. Ik ben er eerlijk over en oraat er met mensen over. Wat hen met hen doet, of ze het vaker tegen komen in hun leven en sommige ouderen komen ook bij me langs om te zeggen dat hun dochter het ook ‘heeft’. Heerlijk toch? Waarom dat vaak zo apart aandacht vragen, maar niet gewoon een les of procedure maken, waar je bij ouderen alert op oet zijn. Bv pesten en homo zijn?
Laten jullie nog eens weten wat er uit kwam??
Gerda Kamp
http://www.twitter.com/@gerdakamp