Verschillende hulpinstanties lieten PvdA-wethouder Jantine Kriens al snel weten dat het contract niet de wettelijke werking zou kunnen krijgen die ze zo graag had gewild. Bovendien betrof het alleen een verklaring en was het verder niet aangekleed. ‘Want wat doe je dan als een meisje uiteindelijk terugkomt in Nederland. Dan zijn ze vogelvrij, want bescherming is er niet’, vertelt antropoloog Edien Bartels, die onderzoek deed naar gedwongen huwelijken. De GGD in Rotterdam zegt wel opvang te hebben voor meisjes die daar bij terugkomst behoefte aan hebben.
Wal en schip
Bartels geeft zelf een jonge vrouw onderdak die op 11-jarige leeftijd door haar vader in Marokko werd achtergelaten. Op haar achttiende kon ze een paspoort bemachtigen en vluchtte ze naar Nederland. Eenmaal daar viel ze tussen wal en schip, maar werd ze uiteindelijk opgenomen bij Bartels. Hiermee wil ze maar aangeven dat met een uithuwelijkingcontract aan meisjes en jongens valse hoop wordt gewekt.
Politieke rel
Ook al staat alles in het contract, als een meisje of jongen eenmaal naar het land van herkomst is gestuurd voor een gedwongen huwelijk, kunnen ze niet door de Nederlandse politie worden opgehaald. Als dat wel zou gebeuren, heb je toch echt een politieke rel, benadrukken diverse hulpinstanties. Ook Stichting Steun Remigranten (SSR) benadrukt dat er niets kan worden gedaan als de jongeren eenmaal in het buitenland zitten.
Contract
De grote aandacht voor het Rotterdamse contract heeft gezorgd voor een verkeerd beeld bij de betrokken groeperingen, meent de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR). ‘Het contract was genuanceerder dan soms werd voorgesteld. Binnen bepaalde groepen ontstond de indruk dat zij door hun herkomst op voorhand verdacht waren en hun kinderen allemaal een contract zouden moeten tekenen, terwijl dat helemaal niet de bedoeling was’, aldus Marianne Vorthoren.
Preventief
Net als de GGD Rotterdam-Rijnmond en SPIOR vindt ook SSR dat je vooral in preventieve sfeer huwelijksdwang moet voorkomen. ‘Je moet de ouders bewust maken dat het niet goed is voor kinderen om ze elders achter te laten. Bovendien is achterlating van een kind door de ouders een vorm van geweld’, aldus Joke Verkuijlen namens de SSR.
Zoektocht
De GGD ziet het Rotterdamse contract veel meer als een manier om in contact te komen met een eventueel slachtoffer en de ouders. ‘Als je de gegevens in een dossier stopt, maakt dat de zoektocht naar iemand gemakkelijker, maar het kan in een later stadium ook helpen bij de bemiddeling’, aldus de GGD-woordvoerder. De bemiddelingsacties die de Rotterdamse GGD inmiddels heeft gehad waren succesvol. Alle vijftien zaken die vorig jaar speelden, zijn door bemiddeling opgelost.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Olaf Kraak