Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Beroepscode jeugdzorgwerker is kompas in complexe sector’

Voor het eerst is er een Beroepscode voor de Jeugdzorgwerker, zo laat de Nederlandse Vereniging voor Maatschappelijk Werkers (NVMW) weten. De code beschrijft de beroepsnormen die voor professionals in de jeugdzorg gelden. Een kompas dat hard nodig is, vindt de NVMW, want de jeugdzorgwerkers hebben met strijdige belangen te maken.
‘Beroepscode jeugdzorgwerker is kompas in complexe sector’

‘De jeugdzorgwerker is knecht van vele meesters’, vindt de vereniging. Zij dienen het belang van het kind of de jongere, maar ook dat van ouders, andere hulpverleners, de eigen organisatie en de samenleving. ‘Hun handelen wordt met argusogen gevolgd door media. Deze complexe en veeleisende werksituatie stelt jeugdzorgwerkers voor dilemma’s. De Beroepscode voor de Jeugdzorgwerker wijst een richting aan om hier goed mee om te gaan’, aldus de NVMW.

Richtlijnen
Onderwerpen die in de beroepscode aan bod komen zijn bijvoorbeeld het omgaan met vertrouwelijke informatie, de samenwerking in de hulpverlening, wat te doen wanneer een collega de regels overtreedt en de relatie met de cliënt en ouders. ‘De code is geen handleiding met precieze richtlijnen’, benadrukt de vereniging. De beroepscode beschrijft de beroepsnormen die in de jeugdzorg gelden. Wanneer een jeugdzorgmedewerker met een dilemma of moeilijke vraag zit, dan kan de beroepscode als leidraad gebruikt worden.

Professionals
De NVMW heeft de beroepscode ontwikkeld en uitgegeven in samenwerking met veel professionals, kennisinstituten en het ministerie van VWS. De code is bedoeld voor hbo-professionals die werkzaam zijn bij Bureaus jeugdzorg, de zorgaanbieders bedoeld in de wet op de jeugdzorg, de justitiële jeugdinrichtingen, de bureaus Halt, de Raden voor de Kinderbescherming en stichting Nidos.

Bron: NVMW

2 REACTIES

  1. @ Finus Kuijs,
    ik ga er vanuit van wel natuurlijk!
    Naar mijn mening zit het probleem in deze code dat zij het heeft over HBO-functies. Daar zijn er inderdaad veel van maar het leger aan groepsleiders werken voornamelijk in een MBO-functie (kwestie van geld). Laten dit nou net de functionarissen zijn die de meeste handelingen in direct contact met kinderen/jeugdigen uitvoeren! Ik werk zelf al jaren met een HBO-diploma als pedagogisch medewerker. Dit is een MBO functie deze beroepscode met al zijn beoogde waarborgen zou dus niet op mij van toepassing zijn. Immers al zou ik mij willen registreren laten de voorwaarden dit niet toe. Bijzonder slecht over na gedacht door alle betrokkenen en aanjagers van dit initiatief! Heel misschien gaan we dan eindelijk weer eens de inhoudelijke discussie voeren over het wegen en beoordelen van functies naar inhoudelijke werkzaamheden anders dan het hebben van louter een diploma! En komen wij er zo misschien achter hoe dit zo door de jaren heen is ontstaan. Dat werkgevers zo min mogelijk betalen moge dudielijk zijn. Dat vakbonden en scholen hier willens en wetens aan hebben mee gewerkt is m.i. veel erger.

  2. Lees alle reacties
  3. Prachtig… en dan komt de nieuwe Jeugdwet. Volgens de definitie van jeugdhulpaanbieders die daarin gehanteerd wordt, kunnen straks alle maatschappelijk werkers van het AMW (zeker in CJG verband) en schoolmaatschappelijk werkers ook onder die wetgeving vallen. Wordt deze beroepscode dan ook op hen van toepassing?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.