Door zich te registreren in het beroepsregister, laten professionals verder zien dat ze de ervaring, kennis en vaardigheden hebben om goede hulp te bieden in complexe situaties. En dat zij continu werken aan hun vakbekwaamheid en investeren in de kwaliteit van hun vak.
Norm van verantwoorde werktoedeling
Eén van de gevolgen van de Jeugdwet, is dat werkgevers de ‘Norm van de verantwoorde werktoedeling’ toe moeten passen. Deze norm houdt onder meer in dat werkgevers verplicht zijn om taken te laten uitvoeren door vakbekwame, en in sommige gevallen geregistreerde, professionals. De registers die hiervoor wettelijk erkend zijn, zijn het BIG-register en het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
Professionaliteit
De beroepsregistratie-eisen voor professionals in de jeugdhulp en jeugdbescherming zijn zo vormgegeven, dat zij bijdragen aan wat het jeugdstelsel van professionals vraagt: werken als autonoom professional, werken vanuit eigen professionaliteit en het continu werken aan het eigen vakmanschap. Sociaal Werk Nederland: ‘Beroepsregistratie staat niet op zichzelf, maar is een middel om professionalisering in de jeugdhulp en jeugdbescherming een impuls te geven. Dat is ook wat brancheorganisaties, beroepsverenigingen, gemeenten, cliëntvertegenwoordigers en het onderwijs als uitgangspunt hebben gekozen bij de ontwikkeling van de (her)registratie-eisen.’
Harry Hens, adviseur professionalisering bij Movisie: ‘Om de kwaliteit van het vak van sociaal werkers te verbeteren, kan een beroepsregister helpen. Daarmee kan de professionalisering en het vakmanschap van sociaal werkers gestimuleerd worden.’ Lees meer >>
Beroepsontwikkeling
De beroepsregistratie is ingericht rondom de elementen: opleiding/diploma, werkervaring, deskundigheidsbevordering en reflectie. Dit zijn geen nieuwe elementen, maar ze zijn wel bijgewerkt. Zo is de wijze waarop professionals invulling kunnen geven aan deskundigheidsbevordering en reflectie anders dan voorheen. Sociaal Werk Nederland: ‘In een portfolio kunnen professionals bijhouden hoe zij hun beroepsontwikkeling vormgeven. Dit portfolio beheren zij zelf. Bij deskundigheidsbevordering en reflectie hebben zij de vrijheid om zelf te kiezen voor een vorm en inhoud die hen aanspreekt en die aansluit bij hun professionele ontwikkeling en dagelijkse werkpraktijk. Zij krijgen vormen aangereikt die door andere professionals, ook in andere sectoren, gebruikt worden en kunnen zich daardoor laten inspireren.’
Registratie-eisen
Om je te kunnen registreren, moet je aan een aantal eisen voldoen. Deze eisen verschillen per groep professionals. Er worden voor het register drie groepen gehanteerd:
- Professionals die al geregistreerd staan bij SKJ als jeugdzorgwerker. Voor hen is er een overgangsregeling.
- Professionals die voor aangemeld zijn bij SKJ of nog niet geregistreerd zijn en die op 31 december 2017 werkzaam zijn in de jeugdhulp of jeugdbescherming. Deze professionals moeten kijken of zij aan de eisen voldoen en zich kunnen registeren. Afhankelijk van de combinatie van werkervaring en vooropleiding gelden er soms extra eisen bij de eerste herregistratie. SKJ maakt voor hen al wel een persoonlijk portfolio aan.
- Professionals die nog niet werkzaam zijn in de jeugdhulp en jeugdbescherming. Zij moeten eerst voldoen aan eisen rondom opleiding/ diploma.
Voor professionals die geregistreerd zijn in het BIG-register verandert er niets.
Meer weten? Lees dan de handreiking Beroepsregistratie en herregistratie: wat vraagt het van jou?.