Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Betaald werk voor vluchteling is realistisch’

Zijn statushouders welkom op de werkvloer? Die vraag stond centraal tijdens het Kerstdebat van Movisie en Kennisplatform Integratie & Samenleving. Jazeker, en er zijn verschillende positieve ontwikkelingen om vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan betaald werk te helpen. Het leren van de Nederlandse taal is een belangrijke voorwaarde, maar ook de motivatie.

Uit onderzoek van Kennisplatform Integratie & Samenleving blijkt dat in 2016 meer dan de helft van de gemeenten (53%) aanvullend beleid ontwikkelen voor de toeleiding van statushouders naar de arbeidsmarkt. Het blijkt daarnaast ook belangrijk te zijn om vluchtelingen zo snel mogelijk te bemiddelen naar werk. Dat komt de taalkennis, de integratie en de zelfstandigheid van vluchtelingen ten goede. En verder goed nieuws: er zijn ook veel werkgevers die open staan om statushouders een werkplek te bieden.

Kerstdebat

Dat zijn enkele highlights uit het Kerstdebat, dat kenniscentrum Movisie en Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) op maandag 19 december organiseerden. De kerstboodschap was positief: er wordt al veel gedaan door gemeenten en instanties om vluchtelingen aan het werk te krijgen. ‘Het is goed om al in het azc te beginnen met arbeidstoeleiding’, vertelt Inge Razeberg van Verwey-Jonker, naar aanleiding van een enquête onder gemeenten. ‘De samenwerking met werkgevers is belangrijk en de Participatiewet geeft ook aan statushouders mogelijkheden voor taal- en werkervaring.’

Arbeidsplaats

Twee ervaringsdeskundige ex-vluchtelingen maken tijdens het debat duidelijk hoe veel motivatie en wilskracht ertoe leiden dat je een goede arbeidsplaats kunt vinden. En hoe werk en vrijwilligerswerk de verbinding met Nederland, met de mensen en met de taal versterkt. Masoud Banbersta vertelt hoe hij zelf een plan heeft gemaakt om verder te komen in het werk: ‘Open staan en leergierig zijn’, is zijn motto. Farid Murad heeft een eigen uitzendbureau opgezet – Status bv – voor mensen die langdurig in een uitkering zitten, met name statushouders. ‘Ik zeg tegen hen: “Als het mij lukt een bedrijf op te zetten, dat lukt het jou ook om van een baan iets te maken.” Het werkt’, volgens Murad.

Grote verschillen

Yvonne van Mierlo van de Raad van Bestuur van Movisie maakt duidelijk dat het belangrijk is om statushouders individueel te begeleiden. ‘Er zijn grote verschillen tussen vluchtelingen, dan gaat het bijvoorbeeld over taal, cultuur en opleiding. Dus moet je mensen maatwerk bieden als het gaat om arbeidstoeleiding. We leren veel van ervaringsdeskundigen, statushouders die het hele traject naar werk hebben doorlopen.’ Van Mierlo geeft het voorbeeld van K!X Works, een door Movisie aangepaste methode voor jonge statushouders van 13 tot 23 jaar om wegwijs te worden in het Nederlandse onderwijs en de arbeidsmarkt.

Maatschappelijke instellingen en gemeenten staan voor de opgave om vluchtelingen zo snel mogelijk mee te laten doen. Te lang thuiszitten, doet niemand goed. Het bevordert de integratie al helemaal niet. Maar hoe pak je het aan? K!X Works begeleidt jonge statushouders naar onderwijs en werk. Lees meer>>

Kennis uitwisselen

Afgelopen jaar zijn veel kansrijke initiatieven ontwikkeld om vluchtelingen aan het werk te krijgen, constateert de Sociaal Economische Raad in een recent onderzoek. Arend Odé van de SER licht de enige kanttekening toe die de SER plaatst: ‘Er zijn behoorlijke verschillen in projecten en begeleiding tussen de regio’s. Het is belangrijk dat de kansrijke initiatieven om statushouders naar werk te begeleiden breed gedeeld gaan worden. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld de goede voorbeelden en de juiste kennis uitwisselen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.