Komt de wet er, dan kunnen pleegouders gebruikmaken van het blokkaderecht. Hiermee kunnen ze voorkomen dat Bureau Jeugdzorg een pleegkind dat al langer dan een jaar in hun gezin verblijft, zonder hun toestemming of die van de kinderrechter uit huis haalt. Ook moet Bureau Jeugdzorg over de uitvoering van de ondertoezichtstelling (OTS) en de voogdij straks verantwoording afleggen aan de Raad voor de Kinderbescherming.
Verslaafd
Het wetsvoorstel biedt ook meer mogelijkheden voor OTS. De rechter kan die maatregel straks ook opleggen aan minderjarigen met minder ernstige problemen, maar bij wie ingrijpen wel gewenst is. Ook bestaat er straks nog maar één maatregel om het ouderlijk gezag te beëindigen. Nu zijn dat er nog twee.
Voor de nieuwe, gezagsbeëindigende maatregel is geen instemming van de ouders nodig.
In de praktijk gaat aan een ondertoezichtstelling vaak een gezagsbeëindiging vooraf. Maar als bij het begin van het kinderbeschermingstraject al duidelijk is dat de ouders hun verantwoordelijkheid niet snel kunnen waarmaken, kan de gezagsbeëindigende maatregel direct ingaan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de ouders al jarenlang verslaafd zijn.
Zorgvuldiger
Het wetsvoorstel beoogt ook een vereenvoudiging van het uitwisselen van gegevens tussen jeugdzorginstellingen. Bureau Jeugdzorg krijgt daarnaast het recht om informatie op te vragen zonder toestemming van de ouders van een onder toezicht gesteld kind. Informatie uit de omgeving speelt een cruciale rol: op basis daarvan kan Bureau Jeugdzorg de situatie en de benodigde hulp beter en zorgvuldiger inschatten.
De ministerraad stemde op voorstel van de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Rouvoet (Jeugd en Gezin) in met toezending aan de Tweede Kamer van het wetsvoorstel. Naar verwachting treedt de wet op 1 januari 2011 in werking.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Ministerie voor Jeugd en Gezin