Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere voorlichting ouderenmishandeling nodig

Ouderenmishandeling komt regelmatig voor en wordt meestal niet of te laat herkend. Professionals en vrijwilligers kunnen een belangrijke rol spelen bij het signaleren en de aanpak van ouderenmishandeling. ‘Daarvoor is meer bewustwording en minder handelingsverlegenheid nodig.’
Betere voorlichting ouderenmishandeling nodig
Foto: ANP Photo

Het aantal meldingen van ouderenmishandeling steeg de afgelopen jaren licht. In 2012 registreerden de steunpunten huiselijk geweld 1027 gevallen, tegen 994 in 2011 en 855 in 2010. Cijfers van de provincie Zeeland ontbreken. Dat is meteen het grote probleem; er zijn weinig cijfers en de cijfers die er zijn, zijn zeer waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Vermoed wordt dat een groot aantal gevallen niet gemeld wordt, bijvoorbeeld vanwege schaamte en angst voor de gevolgen onder slachtoffers, en handelingsverlegenheid bij professionals en vrijwilligers.



Oude film


Om de bewustwording te vergroten en de voorlichting te verbeteren ontwikkelde het kennisinstituut MOVISIE samen met Booz Productie en het Landelijk Platform Bestrijding Mishandeling (LPBO) get dvd-pakket ‘Je ziet het pas als je het gelooft’. Dat was nodig volgens de makers, want vaak wordt er in de voorlichting over dit onderwerp de film ‘Achter gesloten deuren’ gebruikt. Maar dat is een Engelstalige film uit de jaren 90 die niet helemaal past bij de Nederlandse situatie, legt Annemiek Goes uit. Goes is senior adviseur op de afdeling huiselijk en seksueel geweld van kenniscentrum MOVISIE.



Voorkomen


Het nieuwe pakket bevat vijf films over verschillende vormen van ouderenmishandeling. ‘Ze gaan over uit de hand gelopen mantelzorg, financiële uitbuiting, verwaarlozing, mishandeling in zorginstellingen en seksueel misbruik’, vertelt Goes. De films laten zien hoe de mishandeling voorkomen had kunnen worden en hoe de mishandeling gestopt kan worden. ‘Een goede ondersteuning in de voorlichting aan ouderen en in de training van vrijwilligers en professionals die ouderen ondersteunen. Vroegtijdige signalering en melding maar ook een goede aanpak kunnen hiermee worden bevorderd.’



Mantelzorg


Elk van de vijf thema’s wordt in beeld gebracht via een casus. Bij de film uit de hand gelopen mantelzorg is bijvoorbeeld te zien dat een mantelzorgster besluit om haar dementerende moeder op te sluiten, omdat ze de zorg anders niet meer aankan en meent dat haar moeder op die manier meer rust krijgt. We zien hoe haar zus hier tegenaan kijkt en hoe de huisarts en een maatschappelijk werker ingrijpen en hulp bieden aan de mantelzorgster en de moeder.



Financiële uitbuiting


De film over financiële uitbuiting toont een man die afhankelijk is van zijn kleinzoon voor het huishouden en de administratie. Zijn kleinzoon is werkloos, blowt en drinkt en is gokverslaafd. Hij gebruikt het geld van zijn opa om eigen schulden af te betalen. In de film hoe dit te stoppen zien we hoe in een multidisciplinair overleg een actieplan ten behoeve van opa en kleinzoon wordt uitgezet waarbij iedere betrokken professional tot handelen komt.

Kiik hier voor het dvd-pakket Je ziet het pas als je gelooft >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.