Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betrokken zijn zonder jezelf in de steek te laten. Hoe doe je dat?

In het dynamische sociaal domein komt de vraag naar zelfzorg steeds prominenter naar voren. Jacoline Pijl, teamleider in het sociaal werk, onderzoekt in dit artikel hoe sociaal professionals een evenwicht vinden tussen er zijn voor anderen en tegelijkertijd goed voor zichzelf zorgen. Ze spreekt drie sociaal werkers die hier goed in zijn geworden.
zelfzorg sociaal werker
Bron: Unsplash/Quinton Coetzee

Als teamleider in het sociaal werk voer ik regelmatig gesprekken over hoe je goed voor jezelf zorgt wanneer je vanuit een presente houding met mensen werkt. Hoe kun je er zijn voor de ander en tegelijkertijd jezelf niet in de steek laten? Hoe ver ga je voor de ander?  Daarover ging ik in gesprek met sociaal professionals die er goed in zijn geworden: Lieke, gezinsbehandelaar in de jeugdzorg, Melanie, sociaal werker in de wijk en Simone, maatschappelijk werker risico jeugd. 

In dit artikel deel ik wat hen helpt; van vragen om jezelf te stellen tot concrete tips in agendabeheer. 

Present werken

In zorg en welzijn is het werken vanuit ‘presentie’ steeds meer een waarde geworden. Het is een houding die uitgaat van de relatie als basis: door te zijn met degene die zorg behoeft, kun je gaan zien en begrijpen wat je voor deze persoon kunt doen en wie je daarbij voor hem of haar kunt zijn’. 

Wanneer je present werkt, ga je met oprechte aandacht een relatie aan met de bewoner of cliënt. Dat doe je als mens in je functie, pas daarna zoek je samen uit wat jij vanuit je professie voor de ander kunt betekenen. Op deze manier werken vraagt ruimte om in de uitvoering van je werk te doen wat nodig is. Wat nodig is kan dan best eens schuren met waar jij eigenlijk voor bent volgens je organisatie. Het is een complex balanceren dat in mijn ogen bij het werk hoort en waar zowel je organisatie als jijzelf iets in te doen hebt. In dit artikel ligt de focus op wat je zelf kunt doen. 

Moet ik dit nu doen?

‘Je moet jezelf niet profileren als de probleemoplosser’, is voor Lieke, gezinsbehandelaar in de jeugdzorg, een belangrijk uitgangspunt wanneer zij in een gezin komt. ‘Ouders hebben er niets aan als ik hun problemen overneem en oplos, want dan hebben ze me altijd nodig.’ Daarmee stelt ze iets aan de kaak, want dit kan soms een reflex zijn. Toen ik zelf net begon in het sociaal werk, kreeg ik van een collega de tip om mezelf in zo’n helpreflex moment de vraag te stellen: Moet ik dit nu doen?’ Waarbij je de vraag steeds met een ander accent zou kunnen stellen. MOET ik dit nu doen? Moet IK dit nu doen? moet ik DIT nu doen? enz.

Door deze vraag te stellen wanneer je een helpreflex voelt opkomen, geef je jezelf de ruimte om tot andere handelingsmogelijkheden te komen. Je kunt je ervan bewust worden dat je zo het probleem van de ander overneemt. Of dat een andere organisatie of collega deze persoon veel beter zou kunnen helpen. Of dat je misschien even niets moet doen, maar moet luisteren.

Blijf op de hoogte van de laatste praktische inzichten voor sociaal werkers met de gratis online nieuwsbrieven van Zorg+Welzijn, het vakmedium voor professionals in het sociaal domein.>>

Grenzen van jou en je functie

Om goede keuzes te maken in wat je wel of niet oppakt is het noodzakelijk om helder te hebben wat jouw rol is. Dat gaat enerzijds over wie je als mens in je functie bent. Anderzijds ook over de grenzen die je organisatie je geeft. 

Een heldere functieomschrijving en goede afspraken met je leidinggevende kunnen hierbij helpen, maar in de realiteit zul je soms het gevoel hebben dat je meer zou kunnen of moeten doen dan de organisatie van je vraagt. Het voeren van moreel beraad met je collega’s kan helpen. In moreel beraad bespreek je de ethische dilemma’s die je tegenkomt in het werk.

Hard werken en je netwerk inzetten

Wanneer je tot de conclusie komt dat jij niet de juiste persoon bent om in actie te komen, is het belangrijk om te weten wie dat wel kan. Daarom moet je  je netwerk goed kennen en onderhouden. Volgens Simone, die als maatschappelijk werker risico jeugd werkt, is een manier van goed voor jezelf zorgen ook dat je ontzettend hard werkt in de tijd die je hebt. ‘Wanneer iets buiten jouw macht ligt, betekent hard werken niet alles zelf doen maar: “alles doen om je netwerk te activeren wanneer zij van betekenis kunnen zijn”.’ Simone kan buiten werktijd haar telefoon uitzetten in de wetenschap dat ze alles heeft gedaan wat in haar mogelijkheid ligt om de dakloze jongere aan een woning te helpen. 

Plannen

Dat goed voor jezelf zorgen ook iets betekent voor je agenda, komt eigenlijk in zowel het gesprek met Simone, als Lieke en Melanie terug: ruimte tussen afspraken inplannen zodat je kunt nadenken; een maximaal aantal avonden werken; direct na werktijd een sportafspraak plannen zodat je wel ‘moet’ stoppen. Maar ook ‘nee’ zeggen op afspraken die voor jou ingepland worden.

De rode draad bij al deze tips is het besef dat je zelf de baas bent over je agenda. Door daar regie op te hebben kun je je eigen behoeftes organiseren. Het kan zijn dat dit gaat schuren met collega’s of je leidinggevende. Daarover kun je natuurlijk altijd in gesprek en wellicht betekent het toch ‘ja’ zeggen op een afspraak en dat er iets anders uit moet. 

Praktische tips

Jacoline Pijl, afgestudeerd in HBO pedagogiek, ontdekte tijdens stages in het welzijnswerk haar voorkeur voor preventieve activiteiten boven hulpverlening. Haar passie ligt in het begrijpen van wat mensen drijft en hoe ze zich ontwikkelen. Ze richtte samen met een vriend 'Serve the City' in Tilburg op, om studenten te motiveren om vrijwilligerswerk te doen en zo betrokken te raken bij de stad en diverse gemeenschappen. Na jaren in de studentenwereld te hebben gewerkt, werd ze sociaal werker en later buurtondersteuner bij ContourdeTwern, waar ze zich specialiseerde in samenlevingsopbouw. Tegenwoordig is ze team- en projectleider bij hetzelfde bedrijf en ondersteunt ze sociaal werkers in hun buurtwerk. Haar constante rode draad is haar verlangen om nuance te brengen in wat ze observeert en ervaart, omdat woorden de wereld soms verhelderen, richting geven of juist de complexiteit erkennen. Ze deelt haar inzichten als schrijver voor Zorg+Welzijn om het sociaal werk te belichten en mogelijk belangrijke kwesties onder de aandacht te brengen vanuit haar werkervaring.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.