Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bevorderen van zelfredzaamheid wordt niet betaald’

Aanbieders van thuiszorg en verpleging en verzorging krijgen alleen betaald voor ‘zorg achter de deur’. Omdat de door de zorgverzekeraars betaalde tarieven te laag zijn, is er geen geld om in te zetten op zelfredzaamheid van cliënten. Dat zegt Buurtzorg-directeur Jos de Blok. Hij overweegt een cliëntenstop als zorgverzekeraars de extra zorg niet vergoeden.
foto iStock

Het budget van zorgaanbieders voor zorg aan cliënten raakt op. Dat gebeurt elk jaar. De extra zorg die de zorginstellingen leveren, wordt uit eigen zak door instellingen betaald. Dat komt omdat zorgverzekeraars voor lage tarieven zorg inkopen en omdat ze minder zorg inkopen dan daadwerkelijk wordt geleverd. Het gevolg is dat zorginstellingen vaak in het najaar aan het zogenoemde “budgetplafond” zitten. Jos de Blok vertelt aan Zorgvisie dat hij overweegt een cliëntenstop in te stellen.

Buurtzorg

De Blok vertelt dat Buurtzorg in 2016 een ‘strop van 10 miljoen euro en een netto verlies van 4,7 miljoen euro had.’ Vorig jaar maakten enkele verzekeraars bekend dat ze de extra zorg, die al geleverd was, niet zouden uitbetalen, vertelt De Blok. Voor 2017 kan Buurtzorg dat verlies niet nog eens op zich nemen, zegt hij. Het probleem dat de Buurtzorg-directeur schetst geldt overigens voor de meeste andere zorginstellingen ook.

Zelfredzaamheid

Doordat de tarieven die de zorgverzekeraars hanteren niet de kosten dekken die de instellingen maken, komt er nog een ander probleem om de hoek kijken. De Blok: ‘Bij lage tarieven is er geen ruimte meer om in te zetten op zelfredzaamheid. Wij trainen vrijwilligers en mantelzorgers in het bevorderen van zelfredzaamheid. Daar krijgen we niets voor betaald, want daar is geen betaaltitel voor. We krijgen alleen betaald voor zorg achter de deur. Voorkomen van zorg is niet declarabel. Inzet op zelfredzaamheid gaat niet meer bij lagere tarieven.’

Wijkverpleging

Volgens de Buurtzorg-directeur gaan de gesprekken met de zorgverzekeraars dit jaar constructiever.  ‘De krapte op de arbeidsmarkt werkt daaraan mee. Zorgverzekeraars bellen ons op om te vragen of ze nog cliënten kwijt kunnen in een bepaalde regio. Dan kun je lastig volhouden dat je die extra geleverde zorg niet gaat betalen.’ De Blok verwacht dat Buurtzorg extra zorg mag leveren en dat verzekeraars die ook grotendeels vergoeden. Want als Buurtzorg een cliëntenstop instelt, dan stelt dit zorgverzekeraars voor problemen. Zij hebben zorgplicht en zijn wettelijk verplicht om voor patiënten wijkverpleging te vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.