‘Als bewoners meer zeggenschap hebben over hun wijk, zouden de aandachtswijken en hun bewoners een stuk beter af zijn’, zegt een woordvoerster van de LSA. ‘Als burgers buurtrechten krijgen kan de wijkaanpak goedkoper en effectiever. Het is nu tijd voor verandering, tijd voor de bewoners.’
Loslaten
Uit het rapport blijkt dat het sinds 2008 met alle probleemwijken beter gaat, maar dat de Vogelaarwijken zich daarin niet onderscheiden. Vogelaarwijken, ook wel krachtwijken genoemd, zijn 40 probleemwijken die extra aandacht en geld krijgen. Volgens het LSA is nu bewezen dat de investeringen niet het gewenste effect hebben gehad. ‘Laat los, geef vertrouwen aan burgers en laat ons bewijzen wat wel werkt’, oppert de woordvoerster.
Tevredenheid
Het SCP constateerde dat de veiligheid afnam, zowel in de Vogelaarwijken als in de andere probleemwijken. De tevredenheid van de bewoners nam gemiddeld in alle probleemwijken toe en de bewoners zijn optimistisch over verdere verbeteringen. Die ontwikkeling zette zich al in voor er specifiek beleid was voor probleemwijken. In de Vogelaarwijken zijn de bewoners wel optimistischer over de verbeteringen en de toekomst dan in de vergelijkbare wijken.
Investering
Niet alleen in de Vogelaarwijken, maar ook in andere probleemwijken is veel geïnvesteerd, waaronder in sloop en nieuwbouw van woningen. De woningmarktcrisis verminderde bovendien het positieve effect van de herstructurering. Daarnaast besteedden woningcorporaties hun budget voor de verbetering van de leefbaarheid ook aan meer wijken dan alleen de Vogelaarwijken. Dat samen kan volgens het SCP het geringe verschil tussen de twee soorten wijken verklaren.