In het manifest van het Landelijk Samenwerkingsverband Achterstandswijken staat dat gemeenten en woningcorporaties beter moeten luisteren naar wensen en ideeën van de bevolking zelf. Als buurtbewoners meer mogen mee beslissen over sloop- en bouwplannen in hun omgeving, kan dat tijdrovende bezwaarprocedures voorkomen en de leefbaarheid bevorderen.
Protest
Aanleiding voor het manifest is de protestmanifestatie van het Actiecomité Plein Allebé Ja! In Amsterdam. Bewoners van het August Allebéplein in Amsterdam Slotervaart liggen al lange tijd overhoop met de lokale overheid over de herinrichting van het plein en stellen dat ze niet serieus betrokken worden bij de stadsvernieuwing.
Inhuren
In het manifest wordt onder meer gepleit voor het subsidiëren van buurtcomités, zodat ze zelf in staat zijn om deskundigen in te huren bij het opstellen van alternatieve plannen. De buurtcomités komen dan goed beslagen ten ijs tijdens onderhandelingen en worden op die manier een serieuze gesprekspartner.
Aandacht
Het manifest werd aangenomen door bewonersverenigingen uit onder meer Amsterdam-Slotervaart, Zaanstad, Rotterdam, Arnhem en Ganzedijk. De verenigingen brengen het manifest de komende periode onder de aandacht van gemeentebesturen, woningcorporaties en projectontwikkelaars.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Foto: ANP/Valerie Kuypers