Het idee is om vooral door doelmatiger en efficiënter te werken geld te besparen. Maar de haalbaarheid van dat plannen is niet voldoende onderbouwd, zeggen de Algemene Rekenkamer en het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Invloed
Of en hoeveel langdurige zorg iemand gebruikt wordt vooral bepaald door factoren als de gezondheid, de leeftijd, de samenstelling van het huishouden en het inkomen. Op deze factoren heeft de overheid maar weinig invloed. De minister heeft hierdoor weinig mogelijkheden om te sturen op doelmatiger gebruik van de langdurige zorg, stelt de Algemene Rekenkamer.
Gebruik
Zo zijn er zeven regio’s waar ouderen en chronisch zieken meer zorg gebruiken dan volgens de bevolkingssamenstelling verwacht mag worden. Ook zijn er regio’s waar er juist minder gebruik wordt gemaakt van langdurige zorg dan men volgens de bevolkingssamenstelling zou denken.
Mantelzorg
Bovendien zijn de mantelzorg, huisarts en andere zorgaanbieders en de samenwerking tussen hen ook factoren die bepalen hoeveel er gebruikt wordt van langdurige zorg. Maar hierover zijn nog onvoldoende goede gegevens beschikbaar om te zeggen hoe doelmatig de zorg in een regio georganiseerd is, zegt de Algemene Rekenkamer. Er moet meer onderzoek komen, zo luidt de aanbeveling.
Boodschap
Staatssecretaris Van Rijn zegt dat er inderdaad weinig mogelijkheden zijn om te sturen op de ontwikkeling van zorgbehoeften, maar dat dit niet hoeft te gelden voor de organisatie van de zorg. Volgens Van Rijn kan de doelmatigheid wel worden verbeterd. Maar deze ambitie, zo schrijft de Algemen Rekenkamer in haar nawoord, gaat voorbij aan de boodschap dat de geplande besparing niet voldoende onderbouwd is.