Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Boomer generatie, generatie X of patatgeneratie?

Generatie X, boomer- of patatgeneratie in je team? Dan kunnen jullie van elkaar leren. Maar het kan soms ook botsen. Bij welke generatie hoor jij?
Tot welke generatie behoor jij?
Tot welke generatie behoor jij? Foto Pixabay/Stocksnap

Generatiemanagement is best belangrijk, want de huidige beroepsbevolking telt vier generaties (boomer generatie, generatie X, patatgeneratie en generatie Y) die allemaal van elkaar verschillen. En dat heeft zo zijn effect op de werkvloer. Je kan van elkaar leren, maar soms zorgt het generatieverschil ook voor conflicten. De jongste generatie staat in denken en doen mijlenver af van de babyboomers. Waarom doet de jongere generatie niet gewoon wat ze verteld wordt? En waarom willen ze constant feedback?

Door rekening te houden met de kenmerken van de generaties, weet je goed wat hun zwakke en sterke punten zijn. Weet jij tot welke generatie je behoort? En herken je je collega’s?

Bekijk het hieronder.

1. Protestgeneratie (boomer generatie)

geboren tussen 1940-1955

Deze generatie stonden in de jaren 60 en 70 op de barricaden en sympathiseren met de vernieuwingsdrift van de jongste werknemers. Het gros is nog vitaal en wil en kan nog graag meedoen, maar mag dat wel wat meer van de daken schreeuwen. Ze worden door de generatie X (zie volgende punt) vaak gezien als het geweten van het team. Ze staan voor de uitdaging om hun werk fris houden nu ze veel langer moet doorwerken dan gedacht. De boomers generatie mogen hun levenswijsheid en ervaring nog wel wat beter uitdragen.

Wanneer deze generatie met pensioen gaat, verdwijnt er veel kennis. Zorg ervoor dat nu ze nog werken, dat de babyboomer een coachende rol krijgt om die expertise over te dragen.

2. Generatie X (generatie Nix)

geboren tussen 1955-1970

De generatie X kwam na de babyboomers op de arbeidsmarkt toen de jeugdwerkloosheid hoog was. Ze zijn de leiders van nu, bescheiden en flexibel, maar geen grote vernieuwers. Ze krijgen kritiek op hun onzichtbaarheid, maar daarin ligt ook hun kracht, want ze geven ruimte aan anderen. Ze zijn goed in verbinden: respecteren de waarden van de babyboomers en waarderen de oplossingsgerichte jongeren. Ze zijn gewend aan hiërarchische structuren, vinden het lastig jongeren aan te sturen als deze hun gezag niet aannemen en hechten aan afspraken. Proberen mee te komen en jong van geest en lichaam te blijven, dat valt soms niet mee. Generatie X zoekt naar eigentijds leiderschap en mag iets minder bescheiden zijn.

3. Pragmatische generatie (patatgeneratie)

geboren tussen 1970-1985

Zelfontplooiing en levensgeluk staan bij de dertigers, begin veertigers voorop. Voor grote maatschappelijke idealen of het collectief lopen zij niet meer warm. Opgegroeid in het digitale tijdperk, willen ze op de werkvloer processen versnellen en efficiënter maken, maar lopen vaak met hun hoofd tegen de muur. Ze staan niet bekend om hun loyaliteit aan de werkgever. Als hun werk ze niet bevalt, gaan ze gewoon iets anders doen. De patatgeneratie is uitvinder van het jobhoppen. Alle kansen liggen open, maar ze hebben daardoor ook veel keuzestress. Ze kiezen niet voor de weg met de minste weerstand, en willen vernieuwingen doorzetten.

4. Generatie Y (Einsteingeneratie/generatie Why/millennials)

geboren tussen 1985-2010

Worden smalend prinsjes en prinsesjes genoemd, zelf spreken ze van ‘swag’. Deze generatie is authentiek, gewend hun eigen leven zonder veel inmenging of regels vorm te geven. Ze communiceren open en direct. Generatie Y, ook wel bekend als de millennials, bestaat uit vrije denkers. Ze letten niet zozeer op leeftijd, maar op vitaliteit en vaardigheden. Daarom hebben ze vaak een klik met vitale senioren. Millennials hebben weinig met gezag of hiërarchie, ze zoeken vooral inspirerende voorbeelden. Ze durven over alles en aan iedereen kritische vragen te stellen.

Maar deze generatie is ook opgegroeid met onzekerheid, omdat de wereld dankzij het internet in razendsnel tempo veranderde. Dat betekende dat ze moeten ze constant moesten herpositioneren. Daarom hengelt deze generatie ook voortdurend naar feedback en bevestiging op sociale media als Facebook en Instagram. Millennials leren al doende en zijn echte multitaskers, maar toch hebben velen daardoor ook moeite om zich echt te concentreren. Ze beginnen bijvoorbeeld vol vuur aan een bepaalde taak, maar maken de dingen alleen af als ze daar het nut van inzien.

5. Generatie Alpha (Gen A, Global Gen of Google Kids)

geboren tussen 2010-2025

Natuurlijk hebben voorgaande generaties hier ook al mee te maken gehad, maar Generatie Alpha groeit letterlijk met de iPad op. Deze generatie weet niet beter dan dat schermen ertoe doen in het leven. Hebben we het over de generatie Alpha, ook wel Gen A of de Google Kids genoemd, dan wordt gedoeld op kinderen en jongeren die na 2010 geboren zijn. Omdat dat betekent dat ze anno 2025 nog naar school gaan, is het te voorbarig om sterke conclusies over deze generatie te trekken. Wat we wel kunnen vaststellen is dat deze generatie nog veel meer technologische kennis ontwikkelt en vermoedelijk slim zal kunnen omgaan met data en AI (kunstmatige intelligentie). Ook groeit deze generatie op in een tijd waarin veel aandacht is voor klimaatverandering en diversiteit. Generatie Alpha hecht veel waarde aan inclusie.

Deze tekst is gebaseerd op het artikel ‘Generatieverschillen in het team’ in Nursing maart 2015 en geactualiseerd in januari 2025. Heb jij collega’s waar je eigenlijk niet zo goed mee samenwerkt? Of die je zelfs ronduit irritant vindt? Ontdek hier welk onder welke categorie je vervelende collega valt en hoe je ermee om kunt gaan.

1 REACTIE

  1. Het zou goed zijn als de benaming en datering van de verschillende “generaties” wat uniform zou geschieden. Zo stellen sommigen Generatie X Generatie Nix en noemen die dan ook wel “patatgeneratie”. Ook zijn er bronnen die de term Xennials introduceren als een generatie tussen de X en de Y Generatie. En de Lost Generation wordt zowel gehanteerd voor de generatie geboren tussen 1883 en 1900 als voor die geboren tussen 1955 en 1970. Het maakt het allemaal niet eenvoudig verschillende artikelen met elkaar te vergelijken. Maar één fout die ik in dit artikel (en ook elders in Nederlandse artikelen!) tegenkom is, dunkt mij eenvoudig te constateren, c.q. verhelpen. De Baby-boom generatie die, zoals de naam al aangeeft, uiteraard samenvalt met de generatie die direct na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog geboren is begint toch echt niet met geboortes in 1941, maar pas in 1946, vooruit, misschien kan 1945 daar ook nog bij voor geboortes in de bevrijde gebieden na D-Day. Als een van de allereerste Baby-boomers (geboren 9 maanden + 1 week na 5 mei 1945, moet me dat even van het hart.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.