Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blauwe plek: kindermishandeling of valpartij?

Is een blauwe plek bij een kind het gevolg van een valpartij of is er meer aan de hand? Wanneer de toedracht van letsel twijfelachtig is, doet de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) onderzoek.
kindermishandeling
Er wordt vaak laat en of niet melding gedaan van kindermishandeling. - Foto: KRO-NCRV

De FPKM bekijkt of er misschien sprake is van kindermishandeling of seksueel misbruik. Maar ook als het letsel is ontstaan door ongeluk of een medische oorzaak is dat belangrijk, want dat kan de omgeving geruststellen.

Documentaire

In de documentaire ‘Pijnlijk Bewijs’ zijn de dagelijkse werkzaamheden van de FPKM te zien. En die blijken nogal ingewikkeld. Medewerkers van de polikliniek doen het liefst zo snel mogelijk onderzoek na een melding van letsel. Hoe sneller ze dat doen, hoe groter de kans om de oorzaak vast te kunnen stellen. Maar dat moet in balans zijn met goede begeleiding en goede communicatie met het mogelijke slachtoffer.

Tanja is 16 jaar en wordt tijdens een crisis opgenomen in een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Na negen maanden gaat ze terug naar huis, alhoewel ze niet is uitbehandeld en recent nog een overdosis medicijnen heeft genomen. Lees hier meer over de documentaire ‘Terug naar huis’ en kijk de aflevering terug.

Kindermishandeling

De documentaire toont ook de worsteling met de bewijsvoering. Bijvoorbeeld wanneer het letsel van te lang geleden is. Er wordt vaak laat of niet melding gedaan, omdat een vermoeden van kindermishandeling heel gevoelig ligt. De medewerkers van de polikliniek zien daardoor maar een fractie van het totale aantal vermoedelijke gevallen van kindermishandeling.


Bekijk hier de 2Doc-documentaire ‘Pijnlijk bewijs’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.