Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

14 regels van Cruijff voor wijkteams

Hoe maak je een sterk wijkteam? Wat is het geheim van succes? En hoe kan iedereen meedoen? In dit blog laat ik zien hoe je voor de verdere ontwikkeling van het wijkteam gebruik kunt maken van de 14 regels van Cruijff.

De vorige keer gaf Fawzi 25 tips om het wijkteam meer ‘smoel’ te geven >>

Regel 1. Teamspeler
In veel teams heerst géén groepsgevoel. Iedereen doet zijn ding en ziet elkaar op gezette tijden tijdens het werkoverleg. Besef dat je alleen niets kunt, je moet het samen doen. Werk daarom zoveel mogelijk samen. Ga bijvoorbeeld samen op intake naar een nieuwe cliënt.  

Regel 2. Verantwoordelijkheid

Ben je er bewust van dat jouw salaris wordt betaald uit publieke middelen. In een tijd van economische schaarste en marktwerking is het geen vanzelfsprekendheid meer dat het wijkteam  jaar in jaar uit geld ontvangt van de gemeente. Ga dan ook zuinig om met de beschikbare middelen en zoek continu naar verbeteringen om slimmer te werken.

Regel 3. Respect

Hoeveel respect heb je echt voor collega’s? Hoe goed ken je elkaar? Wat maakt jouw collega’s tot goede professionals? Respect tonen voor elkaar is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een manier om nader tot elkaar te komen is maandelijkse intervisie. Praat en reflecteer met elkaar over de dagelijkse gang van zaken, persoonlijke drijfveren en mislukkingen.

Regel 4. Integratie
Als wijkteam ben je geen eiland. Je hebt andere disciplines nodig om optimaal te functioneren. Dit gaat verder dan de disciplines waarmee je al samenwerkt in het wijkteam. Betrek ook politie, huisartsen, woningbouwverenigingen, sportclubs en het plaatselijke midden- en kleinbedrijf bij je werk. Stel jezelf eens de vraag hoe lokale bedrijven een rol kunnen spelen bij de dagbesteding van eenzame ouderen.

Regel 5. Initiatief
Durf nieuwe dingen te doen. Doe eens gek en bak maandelijks pannenkoeken voor wijkbewoners. Een ideale manier om met bewoners in contact te komen en het gesprek aan te gaan.

Regel 6. Coachen       
In een wijkteam moet je elkaar altijd helpen. Dit vereist vertrouwen tussen teamleden. Belangrijke handvatten om het vertrouwen te versterken zijn: zorg dat teamleden elkaar beter leren kennen, laat teamleden elkaars sterke punten ontdekken en creëer positieve gezamenlijke ervaringen.

Regel 7. Persoonlijkheid
Iedereen in het wijkteam mag zijn wie hij of zij is.  Respecteer elkaar persoonlijkheid,  maak gebruik van elkaars sterke punten en schroom niet om elkaar opbouwende feedback te geven. 

Regel 8. Sociale betrokkenheid
Toon je sociale betrokkenheid  met de mensen om je heen. Stimuleer teamleden om actief te worden als vrijwilliger en zet je een keer per maand samen in voor een maatschappelijk doel in de gemeenschap waar je werkt.

Regel 9. Techniek
Besteed zorg en aandacht aan het methodisch verantwoord werken. Bepaal als team samen welke methoden en technieken je gebruikt.

Regel 10. Tactiek
Weet wat je doet. Evalueer het gebruik van methoden en technieken. Durf afscheid te nemen als iets niet werkt en ga samen op zoek naar nieuwe werkwijzen.

Regel 11. Ontwikkeling
Door sport ontwikkelt lichaam en geest. Begin als team iedere werkdag met een korte sportles van 30 minuten, zodat iedereen daarna fris en fruitig aan de slag kan.

Regel 12. Leren

Probeer iedere dag weer wat nieuws te leren. Durf te experimenteren en wees niet bang om fouten te maken. Na iedere mislukking komt succes.

Regel 13. Samenspelen
Samenspelen is een  wezenlijk onderdeel van het werken in een wijkteam.  Voer activiteiten zoveel mogelijk in duo’s uit.

Regel 14. Creativiteit
Stimuleer creatief denken en werken in het team. Experimenteer met denkhoeden, brainwriting, open space en andere creatieve technieken.  Beloon collega’s  met creatieve oplossingen.

Hoe zou jij gebruik maken van de 14 regels van Cruijff voor de verdere ontwikkeling van het wijkteam? Stuur een mailtje (f.salih@kennis-express.nl) of laat het me weten via @Jeugdbeleid (https://twitter.com/jeugdbeleid).

1 REACTIE

  1. Tja, is leuk en met de 'regels' is op zich niks mis mee. Maar dat linken aan Cruijff is toch echt de categorie ver gezocht, opgehypt en verbindingen leggen die er niet zijn (of er altijd wel zijn). Jaren geleden ook eens Winsemius soortgelijke verbindingen horen leggen op een symposium, tenenkrommend en pseudo-populair. Helaas blijft deze populaire kapstok terugkomen in het 'deskundigenwereldje' en veelal zijn de gehanteerde termen rijp voor een mooie 'bullshitbingo'. Graag mee stoppen dus.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.