Nederlandse pastoor hangt foto’s van afvalligen in voorportaal
Pastoor Harm Schilder van de Emmausparochie in Tilburg gaat deze week de namen en foto’s van mensen die zich uit willen schrijven bij de katholieke kerk ophangen in het voorportaal zijn parochie. “Op die manier kunnen de parochianen voor deze mensen bidden. En liever nog: ze overhalen om toch gewoon te blijven”.
Nederlanders voor verbod vuurwerk
Zes op de tien Nederlanders willen dat het afsteken van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling wordt verboden. Uit onderzoek blijkt dat de overlast en talrijke gewonden niet opwegen tegen het knalgenot. Ruim de helft vindt dat consumentenvuurwerk plaats moet maken voor professionele vuurwerkshows. ”De houdbaarheidsdatum van de Nederlandse vuurwerktraditie is verlopen. Het is hoog tijd dat die traditie wordt gemoderniseerd”.
Jongen riskeert boete om foto hondendrol op Facebook
Een jongen uit het Vlaamse Sint-Truiden riskeert een boete omdat hij een foto van een hondendrol op Facebook heeft gezet. De politie gaat de foto nu onderzoeken omdat het in Sint-Truiden streng verboden is om hondenpoep op straat te laten liggen. “Uit de veiligheidsmonitor blijkt dat poep in verband staat met een vervuilde omgeving en dus ook een onveilige omgeving” aldus een woordvoerder van de politie.
Ik kan er niet omheen, ik ben in opperste staat van verwondering, ik maak me zorgen. Is dit de tendens voor 2013, waar komt deze overregulering, deze staatsbemoeienis vandaan? Hoe is het gesteld met de vrijheid van meningsuiting, de liberale staat, de tolerantie die buitenlanders zo aanspreekt in Nederland? Is het een vlucht uit de werkelijkheid om ons met dit soort futiliteiten bezig te houden; om ons af te wenden van echt belangrijke zaken en problemen? Is dit het antwoord op de individualisering van de maatschappij? De teruggang naar een sterke overheid die elke vorm van burgerinitiatief aan banden legt? De volksrepubliek China is ons voorbij en nog even en we worden ingehaald door de hervormingsdrift in Myanmar!
Maar hoe zit het dan met de zelfredzaamheid, de eigen kracht, het sociale netwerk waar het kabinet Rutte II ons op aanspreekt? En hoe valt dit te rijmen met de roep om burgerparticipatie als elk willekeurig initiatief zo aan banden wordt gelegd? Ook in mijn vakgebied, de jeugdhulp (dit heet niet voor niets geen jeugdzorg meer) is er een beweging, met een onbegrijpelijke term de pedagogisch civil society, waarin hulpverleners ‘ op hun handen moeten zitten’ en de regie moeten teruggeven aan de cliënt, het motto is ondersteunen in plaats van oplossen. Een prachtige filosofie die zou kunnen werken als zowel professionals, de overheid als burgers de gewenste omschakeling naar zelfredzaamheid en eigen kracht kunnen en willen maken.
Kortom, een hoop goede voornemens dit jaar. Maar met goede voornemens alleen kom je er niet. Ik pleit daarom in 2013 voor een herdefiniëring van prioriteiten, voor een overheid die zich focust op enkel en alleen bruggen bouwen, op het scheppen van proactief beleid en stimulerende kaders … en laat de rest maar gebeuren! Ik roep daarom 2013 uit tot het jaar van de tolerantie. Weg met het dirigisme en interventionisme maar laisser faire, laisser passer!
Mirjam Dijsselbloem is senior adviseur Marketing & Communicatie bij K2. K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd is een adviesbureau voor jeugdvraagstukken en voert opdrachten uit voor provincies, gemeenten, jeugdzorg, jeugdgezondheidszorg, kindercentra, welzijns- en onderwijsinstellingen.