Of dit klopt zal de praktijk uitwijzen! In ieder geval kunt u ervoor zorgen dat het wijkgericht werken een succes wordt door te leren van eerdere initiatieven. In deze blog wil ik u graag 5 belangrijke tips geven.
1. Aan de slag
Toon daadkracht bij het starten van een wijkteam. Geen grote beleidsnotities en bestuurlijke overleggen. Aan de slag: begin met een aantal gemotiveerde en competente mensen, leer van elkaar, pak aan wat je tegenkomt en ontwikkel al doende je werkwijze. Wie niet mee kan of wil haakt later aan, maar wacht niet.
2. Bezint eer ge begint
Kijk wat er nodig is in de wijk. Elke wijk is anders en heeft iets anders nodig. Vraagt de wijkbewoners bijvoorbeeld om investering in de cohesie, de veiligheid, het wonen en het algehele welbevinden van de bewoners? Hierbij is inzet van welzijnsinstellingen van groot belang. Zijn er veel ouderen die zorg nodig hebben, of wonen er ouders met jonge kinderen met opvoedingsvragen? Zijn er vrijwilligers actief en zijn er burgerinitiatieven? Kijk goed, en vraag het de wijkbewoners zelf. Zet bijvoorbeeld een wijkmonitor in om een goed beeld te krijgen van de wijk. Daarmee kunt u een goede afweging maken wie in ieder geval deel moet uitmaken van het wijkteam en waar de focus op komt te liggen. Elke wijk heeft namelijk recht op zijn eigen team.
3. Werk door muren heen
Uit de praktijk blijkt dat een aanpak effectief is als de burger/cliënt centraal staat en er dwars door de lokkettenstructuur, kokers en afdelingen heen gewerkt wordt. Hierbij komt u weerstand, hobbels en onhanteerbare regels tegen. De kunst is op een pragmatische wijze deze op te lossen of om te buigen en dwars door alle beleidsdomeinen heen te opereren. Dit vraagt trekkers, dwarsliggers en omdenkers die constateren dat het anders moet en geloven dat het anders kan. Mensen die het verschil kunnen maken.
4. Neem tijd en ruimte
Het oplossen van maatschappelijke vraagstukken vraagt tijd en ruimte. Effecten zijn niet binnen een jaar meetbaar of zichtbaar. Stel een langetermijnperspectief en maak effectief gebruik van de kennis en ervaring van burgers, professionals, experts en instellingen. Neem als gemeente de regie en werk met een duidelijk visie. Durf te leren én te luisteren. Investeer in maatschappelijke leerprocessen. Geef onzekerheden en nieuwe werkelijkheden de ruimte om tot nieuwe werkwijzen te komen.
5. Ga voor duurzame kwaliteit
En als u eenmaal gestart bent en de eerste effecten zichtbaar zijn, zorg dat het wijkteam kwaliteit krijgt en dit behoudt. Zet uw inzichten en ervaringen om in structurele en goede oplossingen. Kijk naar de werkzame bestanddelen en waak ervoor dat ze niet ingebed worden in oude structuren. Blijf vernieuwen; werk door nieuwe kokers en structuren heen, en durf ‘oud’ echt in te leveren voor iets nieuws.
Wat zijn uw tips? Stuur me een mailtje of tweet.
José Vianen werkt als senior adviseur bij K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd en is onder andere procesbegeleider Transitie Jeugdzorg in de regio Midden-Brabant. Ze is sterk in het vertalen van ontwikkelingen in de omgeving naar kansen in en voor de praktijk, waarbij ze uitwisselen van kennis, ervaring en inzichten centraal zet.