In dezelfde krant lees ik over een bewonersinitiatief voor burenhulp op het Java-eiland in Amsterdam. De bewoners blijken best bereid om voor elkaar te zorgen. Zolang de kosten maar opwegen tegen de baten. Anders gezegd: de ‘ruil’ van zorg of hulp moet eerlijk voelen. Ruilsystemen zoals burenhulp lijken steeds vaker te worden georganiseerd en dat vind ik een aantrekkelijke gedachte. Je ziet dat het aantal initiatieven om potentiële ruilers aan elkaar te verbinden, groeit. Uiteraard vraagt een goed ruilsysteem om goede afspraken en een goede basis. En juist hierin kan de overheid ondersteuning bieden.
Hoe kan de gemeente bijdragen aan dit soort initiatieven? Ik zie dat gemeenten mensen stimuleren om meer verantwoordelijkheid te nemen en voor elkaar te zorgen. Maar zodra mensen zelf initiatieven nemen, lopen ze vast op een wirwar aan regels en criteria voordat ze een klein beetje subsidie krijgen. Gemeenten kunnen eigen initiatief en verantwoordelijkheid van bewoners stimuleren door regels te versimpelen en geen onnodige muren op te werpen. Een ruil voor wat gemeentelijke support kan namelijk flink gaan tegenstaan, als je er te lang over moet onderhandelen of aan allerlei eisen moet voldoen.
Mijn advies aan gemeenten: speel een ambtenaar vrij die tijd heeft om mee te denken met bewonersinitiatieven. Daarmee laat je als gemeente zien dat je ernaar streeft om initiatieven mogelijk te maken. En dat je begrijpt dat de mooiste initiatieven dichtbij de passie van mensen liggen. Regels, subsidies en afspraken zijn op de achtergrond wel aanwezig, maar het geven van een beetje vertrouwen en support – of het versoepelen van een regel – is soms het enige dat een gemeente hoeft te doen voor een geslaagd initiatief. Als dat geen mooie ruil is!
Maaike Kluft is adviseur en trainer Vakmanschap bij Movisie.
Eerlijk gezegd, ik ken veel gemeenten die dergelijke ambtenaren hebben. Je ziet vaak dat deze net zo vastlopen in procedures van collega’s als bewoners. Beter is het om ambtenaren náást hun gewone werk een bewonersinitiatief te laten ondersteunen. Dan ontstaat in de organisatie een gedeeld begrip over het faciliteren van bewonersinitiatieven.
@jt hofmeijer. Ik deel je zorgen. Ik denk ook zeker niet dat we zonder ondersteuning kunnen van sociale professionals. Zij zullen vooral in de achterstandsbuurten nog hard nodig zijn. Het is mooi dat de meer ‘krachtige’ bewoners zelf initiatief nemen om elkaar een steuntje in de rug te geven, maar dat betekent inderdaad niet dat we er vanuit kunnen gaan dat alle bewoners van Nederland dit zo makkelijk kunnen. We moeten echt alert blijven op juist de mensen die dit niet kunnen!
Ik maak mij gezien de plannen meer zorgen over achterstandbuurten waar de zorgvraag over het algemeen hoger is en het zelforganiserend vermogen lager.
De bewonersinitiatieven waar nu aan gerefereerd wordt, vinden vaak plaats in bakfietsmamma-buurten, oftewel plekken waar veel hoogopgeleiden wonen. Ambtelijke ondersteuning zal dus al snel worden opgeslokt door goedgebekte mensen die de weg binnen de gemeente toch wel weten te vinden.
Super! Goed om te zien dat sommige gemeenten al goed inspelen op bewonersinitiatief!
In sommige gemeenten is er al zo iemand. Bijvoorbeelde de Ideeënmakelaar in Zwolle. https://www.movisie.nl/artikel/idee%c3%abnmakelaar-succesvolle-stimulator-burgerparticipatie