Even een rijtje namen zodat jullie weten waar ik het over heb: Les Brown, Cheri Tree, JT Foxx, Andy Harrington, Gerry Robert, Robert Kyiosaki … Ken jij ze? Je mag gerust ‘nee’ zeggen want ik kende ze ook niet. Maar wat mij wel duidelijk werd is dat het in de wereld van het ondernemerschap, grote namen zijn. Waarom? Omdat ze zeer succesvol zijn.
Wat mij het meeste opviel en wat ik graag met je wil delen is dat ze hun succes niet onder stoelen of banken steken. Iedere spreker deed uitgebreid zijn of haar verhaal over de resultaten die ze hebben bereikt met hun klanten. Ze onderstreepten dit met vette testimonials van klanten. En alsof het allemaal niet op kon werden hun omzetcijfers (miljoenen) vrijelijk met de duizenden mensen in de zaal gedeeld. Door op die manier hun succes te onderbouwen werd het geloofwaardig.
Het viel mij op, omdat het zo in schril contrast staat met de manier waarop wij welzijnswerkers duidelijk zijn over ons succes. Wij zijn vaak te onzeker over ons succes. We starten dan maar weer een onderzoek naar best practices of voeren een kosten-baten-analyse uit. Daarnaast zit onze bescheidenheid ons in de weg. Want natuurlijk hebben wij ook successen maar staan wij zelden op grote podia voor duizenden mensen om dit met hen te delen. En met testimonials zijn we ook veel te voorzichtig. We laten ons tegenhouden door privacyoverwegingen. Maar dat is vaak onze eigen belemmering omdat tevreden klanten ook aan ons bereid zijn testimonials te geven. Natuurlijk hebben wij ook fans.
Nou hoeven wij natuurlijk niet van die Amerikanen te worden maar een beetje meer duidelijk zijn over ons succes zal ons goed doen. Zelf heb ik mij in ieder geval op Schier voorgenomen dat ik vanaf nu nog duidelijker wil zijn over wat ik met klanten heb bereikt en daarmee al mijn klanten de erkenning geven dat ze een goede keuze hebben gemaakt!
Hartelijke groet vanaf een winderig Schier,
Anneke
Wauw Hannah, wat een leuke reactie. You go girl!
Wat een goed idee!!
We zijn als welzijnsmedewerkers inderdaad vaak te bescheiden om te benoemen welke resultaten er geboekt worden. Je hoort het soms wel van de cliënten zelf, maar vaak wordt het dan nog weggewuifd door medewerkers door te zeggen dat men (de cliënt) het zelf heeft gedaan. Wat natuurlijk ook de kracht van welzijnswerk ís: de cliënt zelf laten doen wat hij/zij nog kan.
Ik neem mij voor om allereerst hier zelf bewust van te zijn en ten tweede om dit ook meer naar mijn collega’s en anderen te uiten. Een derde stap zou kunnen zijn om cliënten en of mantelzorgers zelf te vragen naar hun mening en gevoelens.
Hannah Roerig
Welzijnscoördinator in de ouderenzorg