Nou is een bevalling niet iets wat je even tussen de bedrijven door doet er komt er veel bij kijken en er werken verloskundigen, kraamhulpen en gynaecologen met de grootst mogelijke toewijding, maar toch vanuit de medische zorg ging er veel mis.
Mijn vriendin werd twee weken na de uitgerekende datum voor de derde keer gestript en diezelfde dag nog naar huis gestuurd. Ze had inmiddels een medische indicatie dus de verloskundige was buiten beeld geraakt en ze was nu in handen van de gynaecoloog. Of ze de volgende ochtend om half zeven terug wilde komen.
Thuis gekomen braken de vliezen. Er bleek ontlasting van de baby bij het vruchtwater te zitten dus dat was niet goed. Meteen naar het ziekenhuis dan maar? Nee, ze moest thuis blijven. Inmiddels begonnen de weeën en heeft ze de halve nacht thuis op de bank en over de salontafel gehangen met alleen haar man in de buurt. Geen verloskundige, geen hoogtebed, alleen een zeiltje en de bank en natuurlijk de bezorgdheid of de baby het wel goed maakte. De specialist lag op één oor. In de vroege morgen dan toch eindelijk naar het ziekenhuis. Zelf gereden niet opgehaald.
Ze heeft die nacht te veel bloed verloren en moest dagen in het ziekenhuis blijven voor herstel. De baby maakt het goed gelukkig. De kraamhulp kon alleen maar veel minder uren geven dan nodig. Geen collega’s, te druk. En dan krijg ik zo een armoedig gevoel over me. De kraamtijd kun je niet overdoen en ik als parlementariër in een rijk en ontwikkeld land met de portefeuille zorg en een toch niet te onderschatten invloed op het beleid van de minister dit met lede ogen aan moet zien aan de rand van haar ziekenhuisbed.
Het liep goed af maar ik kan niet anders dan met precies dezelfde alinea afsluiten als de vorige keer: Minister Klink moet niet langer één van zijn belangrijkste te nemen beslissingen uitstellen en bewerkstelligen dat in alle ziekenhuizen dag en nacht zeven dagen per week een gynaecoloog aanwezig moet zijn, met een operatieteam en een anesthesist voor keizersneden. Dit moet in alle ziekenhuizen het geval zijn. Elke dag dat deze beslissing vooruitgeschoven wordt, is een dag dat er onnodig baby’s sterven. Dat is niet alleen buitengewoon verdrietig zoals ook tijdens ons laatste debat hierover weer bleek, ik kan en wil het ook niet langer aan de nabestaanden uitleggen.
Fleur Agema is lid van de Tweede Kamer voor de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. Fleur maakt zich hard voor betaalbare en goede zorg en tegen elke vorm van verspilling van belastinggeld. Ze is vice-fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid en woordvoerder Volksgezondheid, Welzijn & Sport, Jeugd & Gezin en tweede woordvoerder Verkeer & Waterstaat, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening & Milieu.