Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroepscode

Een dag na de Provinciale Statenverkiezingen maken politieke partijen de balans op. Meerderheid, zetelverdeling en andere bestuurlijke prioriteiten bepalen de agenda; niet de inhoud. Ik bereid me voor op een kennismakingsgesprek met de minister van VWS. Dat doe ik niet vanachter mijn bureau, maar door te praten met gezondheidszorgers en hen te vragen wat ik aan de minister voor moet leggen.
Beroepscode

Lees hier meer blogs van Monique Kempff >>

Afschaffen van de zorgzwaartepaketten, betere opleidingen voor mbo-ers, meer geschoolde collega’s en ervoor zorgen dat we weer lekker kunnen werken. Dit is een greep uit de reacties die ik krijg. Terwijl de cao-onderhandelingen volop in gang zijn, gaat het niet eens primair om het salaris, maar om weer een volwaardige professional te kunnen zijn. En daar hoort naar mijn idee natuurlijk ook een fatsoenlijke beloning bij.

Veilig werken is ook een veelgehoord thema. Met de campagne ‘Hier trek ik mijn grens!’ sneed NU’91 vorig jaar een belangrijk onderwerp aan, dat in het verlengde van veilig werken ligt. Samengevat ging het er om dat het verrichten van seksuele handelingen nooit een onderdeel mag zijn van het verpleegkundige en verzorgende beroep. Nog steeds blijkt dit thema actueel te zijn en worden er handreikingen gedaan om deze stellingname op te nemen in de nationale beroepscode. Dit had NU’91 vorig jaar al voorgesteld. Maar ach, beter laat dan nooit.

Wettelijk, professioneel en ethisch gezien kan een verpleegkundige of verzorgende nooit zelf de oplossing zijn voor het bevredigen van de seksuele behoefte van patiënten. Natuurlijk kun je als gezondheidszorger wél de behoefte signaleren en het voor de patiënt op een andere manier regelen. Zelf kreeg ik in de tijd dat ik aan het bed werkte eens de vraag: ‘Zuster wil je mijn haar knippen?’. Mijn reactie destijds was: ‘Ik ben geen kapper, dus dat doe ik niet, maar ik ga het wel voor u regelen.’ Ik liet de kapper komen en de patiënt was blij. Zo kan het ook. Grenzen stellen en taakafbakening hoort nu eenmaal bij het zijn van een volwaardige professional.

De aanhouder wint. Het is nu tijd voor een heldere, duidelijke en voor maar één uitleg vatbare aanvulling op de nationale beroepscode.

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.