Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuinigingen en bobo’s

Afgelopen week hadden we het relatief teleurstellende begrotingsdebat over Volksgezondheid. De regering heeft te kampen met een begrotingstekort van 35 miljard euro en daarom worden er werkgroepen in het leven geroepen die op elk beleidsterrein 20 procent aan bezuinigingen moeten voorstellen. Dat gaat in de zorg al gauw om 12 miljard euro.
Bezuinigingen en bobo's

Nu heeft mijn partij wel een aantal andere begrotingsposten met linkse hobby’s die wij graag drastisch ingeperkt zien worden zoals de schuldsanering voor de Nederlandse Antillen, de Publieke Omroep, de ambtenarij en de ontwikkeling van de JSF, maar wij accepteren echter geen cent aan bezuinigingen op het totale zorgbudget. Sterker nog, er moet geld bij. Geen bezuinigingen op de zorg, de zorgverleners en de zorgpremie!

De coalitiefracties denken daar anders over. Ze buitelden vorige week over elkaar heen met allerhande voorstellen om de zorg keihard te saneren. De PvdA spreekt over de fiscalisering van de AWBZ en voor hen staat de zorgtoeslag op losse schroeven. Er wordt gesproken over het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie en over het verhogen van het eigen risico. Wij willen dat allemaal niet. Het heeft namelijk geen enkele zin – en al helemaal geen pas – om te bezuinigen op het macrobudget voor de zorg. Door de vergrijzing en nieuwe mogelijkheden weten we immers zeker dat de zorgvraag en de zorgkosten onvermijdelijk toe zullen nemen met ongeveer 2,5 tot 4 procent per jaar.

Natuurlijk vinden wij het goed dat wanneer door de veranderde beloningssystematiek onbedoeld de specialisten handig 375 miljoen extra uit het DBC-systeem hebben weten te kloppen, dat we dat dan gaan terughalen. Ook zul je ons niet horen als het hier en daar nog efficiënter kan. Maar om efficiëntie tot hoger doel te verheffen, dat gaat ons echt te ver.

Driemaal in de inleiding van de begroting haalden minister Klink en staatssecretaris Bussemaker Obama’s formule ‘Saving Lives and Costs’ aan. Overigens hopeloos verkeerd geïnterpreteerd. Meneer Obama is president van een land dat als het gaat om gezondheidszorg buitengewoon slecht presteert. 45 miljoen Amerikanen hebben geen zorgverzekering, gaan daardoor pas heel laat naar een dokter met alle nare gevolgen van dien. Amerika spendeert echter wel 16 procent van het BBP aan de zorg. Obama wil graag een ziekenfondssysteem in het leven roepen voor die 45 miljoen Amerikanen. Omdat zij dan ook gaan meebetalen en ziektes veel eerder opgespoord zullen worden zal dat veel levens redden en zorgkosten verminderen. Hij heeft dat een beetje van ons afgekeken.

Onze bewindpersonen maakten echter een fout door met dezelfde formule te pleiten voor meer efficiëntie en doelmatigheid in ónze zorgsector want Nederland heeft al een zeer doelmatig en efficiënt zorgsysteem en iedereen is al verplicht verzekerd middels de Zorgverzekeringswet. Met 9,8 procent van ons BBP zijn we al de helft zuiniger dan Amerika en van onze zorgkosten gaat slechts 10,9 procent op aan geneesmiddelen, daarin zijn we qua kosten hekkensluiter in Europa. En ondanks dat staan we voor wat betreft de kwaliteit van de curesector (op genezing gerichte zorg) aan de top in Europa!

Het zou vreselijk zonde zijn als door de op handen zijnde grote saneringen in de zorg die deze regering voor ons in petto heeft dat ons goed werkende en buitengewoon kostenefficiënte systeem kapotgemaakt wordt en de zorg als gevolg daarvan door de bodem zakt. Dan staan we met legen handen terwijl goede zorg in ons aller belang is en met de grootst mogelijke voorzichtigheid gekoesterd zou moeten worden. Kan het nog efficiënter en goedkoper? Ik plaats er vraagtekens bij. Twee weken geleden stond het Plein voor de Tweede Kamer vol met meer dan 1000 apothekers en hun medewerkers. Velen van hen dreigen hun baan te verliezen en de zorg aan de balie verschraalt. Datzelfde geldt voor veel terreinen binnen de zorg.

Met de zorg in onze ziekenhuizen is het redelijk goed gesteld. Er is veel bereikt ook met automatisering en ICT-toepassingen, maar er gaat ook nog steeds veel mis. De vermijdbare fouten en sterfgevallen zijn deze regeerperiode verminderd met slechts 5 procent in plaats van de gestelde 50 procent. Er is dus nog veel te doen. Maar vooral in de caresector (langdurige zorg). Dat is een wereld van verschil met de op genezing gerichte zorg. Verpleeghuisbewoners hebben het – ondanks dat de zorgmedewerkers hun werk fantastisch doen – het slechter dan gevangenen in de gevangenis (daar zal ik nog eens een aparte column aan wijden).

Voor de caresector doen wij graag een voorstel om de zorg in onze instellingen te bevrijden van de bureaucratie, managementcultuur en incapabele zorgbobo’s, zodat we daar een noodzakelijke verbeterslag kunnen maken. Na de kosten voor verplegers, voeding, verbandmiddelen en andere voor de zorg noodzakelijke kosten is er simpelweg geen geld meer over voor management en directie. Daarom en vooral omdat de medewerkers van de werkvloer de professionals zijn die zelf het beste weten wat goede zorg is, zien we graag dat er een pilot komt waar drie instellingen zich voor kunnen aanmelden. Wij denken aan een verpleeghuis, een verzorgingshuis en een gehandicapteninstelling. Ze krijgen voor een periode van drie jaar de mogelijkheid om naar hun eigen professionele inzicht de instellingen te leiden zonder managers, zonder directie en zonder verantwoordingslast aan de overheid en alleen met een periodieke controle van een strenge Inspectie.

Wij hebben er alle vertrouwen in dat zij zullen bewijzen de beste zorg voor het beschikbare budget te bieden en dat de formule “Saving Lives and Reducing Costs” dan echt betekenis krijgt. Verder hoop ik op de steun van de regeringsfracties voor dit plan bij de stemmingen aanstaande dinsdag.

Fleur Agema is lid van de Tweede Kamer voor de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. Fleur maakt zich hard voor betaalbare en goede zorg en tegen elke vorm van verspilling van belastinggeld. Ze is vice-fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid en woordvoerder Volksgezondheid, Welzijn & Sport, Jeugd & Gezin en tweede woordvoerder Verkeer & Waterstaat, Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening & Milieu.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.