Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: 10 ideeën voor bloggende wijkteams

Bloggen is een eenvoudige manier voor beroepskrachten in wijkteams om hun kennis met burgers te delen. In dit blog geef ik je tien ideeën voor het schrijven van een blog.

De vorige keer gaf Fawzi 7 tips voor een succesvolle Facebook pagina voor het wijkteam >>

1. How-to

In dit blog geef je een instructie HOE de burger iets moet doen. Met dit artikel in de hand kan de burger direct aan de slag om het probleem op te lossen. Bijvoorbeeld: Hoe communiceer ik met mijn pittige puberdochter?

2. Informatief

Je geeft in dit blog feitelijke informatie over een onderwerp. Bijvoorbeeld: Wat is dementie?

3. Recensie

In dit blog kun je een review schrijven over een inspirerend boek. Beargumenteer waarom de burger het wel of niet moet lezen. Bijvoorbeeld: Recensie van het boek ‘Puberbrein binnenstebuiten’.

4. Lijstjes

Geef een opsomming van een reeks oplossingen of tips. Lijstjes zijn enorm populair. Bijvoorbeeld: 7 tips voor onderhandelingen met je kind over zakgeld.

5. Interview

Een inspirerende burger ontmoet? Heeft deze persoon waardevolle informatie of inzichten? Tijd voor een interview. Bijvoorbeeld:  In gesprek met oma Jo over de opvoeding van pittige pubers.

6. Casestudy

Een casestudy is gericht op een probleem dat jij als geen ander oplost. Je kunt daarvoor een burger nemen die je recentelijk met succes hebt geholpen. Een casestudy bestaat uit drie onderdelen: de situatie ervoor, wat jij hebt gedaan en de situatie erna. Bijvoorbeeld: Hoe het wijkteam tien eenzame ouderen uit hun isolement heeft gehaald.

7. Link berichten

Hierin verzamel je waardevolle informatie voor de burgers. Het voordeel hiervan is dat de burger niet zelf hoeft te zoeken naar deze informatie op internet. Je geeft de linken en je beschrijft waarom juist deze informatie de moeite waard is om te lezen. Bijvoorbeeld: Het laatste nieuws over autisme verzameld.

8. Tegenovergestelde opties

Het kan zijn dat de burger moet kiezen tussen twee opties. Heb jij er ook mee te maken en heeft de burger baat bij de informatie? Schrijf er dan een blog over. Een artikel waarin je twee opties naast elkaar zet. De voor- en nadelen belicht. Wat zou er gebeuren als de lezer voor optie één zou kiezen en wat zou er gebeuren als men voor optie twee zou kiezen? Bijvoorbeeld: Wel of niet een mantelzorgwoning in de tuin bouwen voor je eenzame en dementerende vader?

9. Hersenspinsel

Veel communicatie-experts adviseren om ‘rants’ te publiceren. Een rant is een hersenspinsel. Een gedachtegang die bij jou een enorme passie naar boven haalt, iets wat je aan het hart gaat als je het ziet gebeuren of erover hoort. Bijvoorbeeld: Hoe toveren we de buurt om tot een speelparadijs voor kinderen?

10. Kritisch

In dit blog geef je een kritische beschouwing over een ontwikkeling. Bijvoorbeeld: Welke waarde hechten we ECHT aan generalisten in wijkteams?

Wat zijn jullie tips voor het schrijven van een blog? Stuur een e-mail naar f.salih@kennis-express.nl of laat het me weten via https://www.twitter.com/jeugdbeleid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.