Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: De Ronde tafel

Begin januari was het tijd voor een rondetafelgesprek met bestuurders in welzijn over ondernemen. Zorg + Welzijn bloggers Anneke Krakers en Hans Versteegh namen het initiatief voor dit gesprek.
Hans-en-Anneke.jpg

De vorige keer legde Anneke in haar blog uit hoe je als sociaal professional geld kunt verdienen met een stukje tekst >>

Zet een aantal bestuurders bij elkaar, zorg voor lekkere theetjes en een heet onderwerp en voilà: de wijsheden en inzichten vliegen over tafel. Van de hak op de tak. Een aantal daarvan willen we hier graag met jullie delen. Omdat we weten dat meer organisaties hierin geïnteresseerd zijn en er mee stoeien.

Imago

Imago is alles. Welzijn als term is niet onderscheidend. Want wat is dat nou eigenlijk, welzijn? Kan je dat verkopen? Wat lever je dan? Welzijn is heel divers en veelzijdig. Ook dat verkoopt niet lekker. Of welzijn wordt gezien als de meest neutrale partij. Terwijl je toch duidelijk positie inneemt, voor je gevoel.

Waarde van een welzijnsorganisatie

Ambtenaren weten lang niet altijd wat de waarde is van welzijnsorganisaties. Die starten bijvoorbeeld met de beste bedoelingen een voorziening die welzijn al in huis heeft, of makkelijk in kan vullen. Op het stadhuis is die mogelijkheid niet bekend of wordt niet bedacht. Hoe bitter is het dan uit de krant te moeten vernemen wat er gaande is.

Bij de tijd

Sluit die dienstverlening nog wel aan op deze tijd? Kan je iets nieuws in de markt zetten? Wees alert op kansen. En laat je niet weerhouden door mensen die zeggen: ‘Het is toch niet erg dat een ander dat doet?’.

Kansen

Kansen staan soms in de krant. Je kan vernieuwen op basis van persberichten (van anderen). Zij hebben kennelijk al iets uitgezocht of geprobeerd. Als iemand een dienst heeft die goed loopt, dan is dat een goed teken. Wat kan jij op die markt beter, sneller of anders doen?

Profileren

Kijk ook naar hoe je diensten profileert. Hebben ze een sexy naam? Huur daar een copywriter voor in, die ook teksten voor de website schrijft.

Geld heb je nodig

Wil je minder afhankelijk zijn van de overheid, dan zal je voor nieuwe diensten geld moeten vragen. Daar zit niet iedereen op te wachten.  Het is vaak ‘not done’ om geld te verdienen.  Medewerkers en vrijwilligers zeggen: ‘Mijn doelgroep heeft zelf helemaal niks’. Of: ‘Ik doe het voor een glimlach’. Of: ‘Dat komt bij ons niet voor’. En willen er vervolgens niks mee of worden boos.

Beargumenteren

Er is al eens een vrijwilliger op hoge poten naar de wethouder gestapt omdat een bestuurder 2,50 euro meer vroeg voor een activiteit.  Dan moet je goed kunnen beargumenteren waarom dat besluit toch genomen wordt.

Primaire proces

Geld heb je gewoon nodig. Natuurlijk wil je zo veel mogelijk geld naar het primaire proces laten vloeien. Om je klanten mee te helpen. Met de ene wat duurder geprijsde dienst verdien je geld waar een andere dienst mee mogelijk gemaakt wordt.

Samenwerken

De overheid stelt vaak als eis dat partijen samenwerken om in aanmerking te komen voor subsidie. Dan werken ze samen in een werkgebied. Maar: is dat echt samen werken? Kan je samenwerking stoppen? Durf je dat? Is samen werken in het belang van jullie organisatie?

Innoveren

Er wordt verwacht dat je zorgvuldig met gemeenschapsgeld om gaat. Maar is dat een reden om niet te innoveren? Zou je niet met bedrijven in zee mogen gaan om je klanten een betere dienst aan te bieden?

Het is duidelijk. Er valt nog veel meer te zeggen over ondernemen in welzijn. Daarom overwegen we nog zo’n gesprek te organiseren. Wil je daar bij zijn, laat het dan even weten aan Anneke of Hans.

Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.