In haar vorige blog probeerde Jacqueline sociaal werkers te overtuigen: zie de mens! >>
Al jaren vraag ik me af wat de invloed is van alle plaatjes en kreten die we voor ogen krijgen in deze tijd. In reclamefolders, de glossy’s en op televisie: overal mooie, blije en gezellige families.
Impact
Wetend dat het visuele veel impact heeft, kan het niet anders dan dat dit ons beïnvloed. Kun jij je een foto uit de reclame of tijdschriften herinneren van een gezin in kerststress? Is jouw werkelijkheid hetzelfde als de beelden in de tijdschriften? En wat doen deze beelden met de gezinnen die je begeleidt of op andere manier tegenkomt in het sociaal domein? Het kan voor mensen zomaar lijken alsof iedereen behalve zijzelf in die december-bubbel zit. De reclamefolders schreeuwen ons toe: Koop, koop! Geniet, geniet! En ja, soms kan dat dus echt niet.
Gebroken gezinnen
In volle harmonie met familie aan het kerstdiner, ook dat is niet voor iedereen weggelegd. Er lijken in de bubbel geen gebroken gezinnen, geen vechtscheidingen, geen ouders en kinderen met problemen. Eén en al pais en vree in de bubbel. Behalve dan bij jou.
Aandacht voor frustratie
Heb je in je werk aandacht voor wat die beelden met de ouders waar je mee werkt kunnen doen? Frustratie over de ruzies die er bij hen zijn, de onmogelijkheid om gezellig aan het kerstdiner te zitten als voltallige familie. De onmogelijkheid om hun kinderen te verrassen met (dure) cadeaus.
Regeldingen
Voor jezelf is december vaak ook een drukke tijd. Administratieve zaken afhandelen voor het eind van het jaar, voor je op vakantie gaat nog even wat cliënten bellen. Veel regeldingen, ook privé. Heb je dan ook nog aandacht en tijd voor deze frustraties? Voor het verdriet van wat niet (meer) is?
Erkenning
Aandacht voor het feit dat ouders zich buiten die december-bubbel voelen staan is belangrijk. Erkenning geven voor de moeiten die er zijn, het benoemen van de illusie die in de media wordt geschapen, het draagt bij aan het kunnen aanvaarden van de situatie zoals die voor hen als ouder is.
Maak de vertaalslag
Denk ook samen met ouders na over hoe de decembermaand op een voor hen goede en fijne manier vorm kan krijgen. Soms kan het doorspreken van verschillende scenario’s al helpend zijn. Of tips over wat wel en niet haalbaar is in een gezin met kleine kinderen, of kinderen met bijvoorbeeld een beperking. Kortom, maak een vertaalslag van het droombeeld over de december-bubbel naar de realiteit van een feestmaand in een niet perfecte wereld. Misschien is een Glossy over niet-perfecte decemberplaatjes een idee voor 2017?