Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Deze 14 ziektes bedreigen je wijkteam

Hoe goed functioneert jouw wijkteam? Welke collega’s hebben het altijd druk? En zeg nou eens eerlijk: wie heeft er een begrafenisgezicht? In december 2014 waarschuwde Paus Franciscus zijn kardinalen voor 14 ziektes. In dit blog een vertaalslag naar wijkteams.

De vorige keer besprak Fawzi 9,5 lessen van Disney voor wijkteams

1. De ziekte zich onsterfelijk te wanen

Hoe goed je ook bent in je werk, niemand is onmisbaar. Bedenk dat er altijd collega’s zijn die jouw taken kunnen overnemen. Voorkom zelfoverschatting en deel je kennis met collega’s. Ga samen op pad en zet eigen onderwerpen op de agenda van het werkoverleg.

2. De ziekte van het druk zijn

Opzij opzij opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelofelijke haast. Iedereen heeft het altijd druk. Tijd voor een goed gesprek met collega’s of cliënten ontbreekt.  Durf de boel de boel te laten en neem weer echt tijd voor elkaar.

3. De ziekte van verstening

Iedereen die lang hetzelfde werk doet, kan op een gegeven moment doof en blind worden voor de nieuwe werkelijkheid. Niet meer openstaan voor nieuwe ervaringen en vergeten wat je drijfveren zijn. Dit leidt tot verstening. Maandelijkse intervisiegesprekken voorkomen dit.

4. De ziekte van een overdaad aan planning

Doen is het nieuwe denken. Stop met het urenlang vergaderen en het tot in detail uitwerken van plannen. Vertrouw op elkaars kennis en ga gewoon samen aan de slag. Kijk wat er gebeurt en stel plannen werkende weg bij.

5. De ziekte van slechte coördinatie

In een wijkteam is het belangrijk dat je elkaar dagelijks ziet en zaken met elkaar afstemt. Dit voorkomt misverstanden en irritaties. Begin iedere dag met een dagopening van maximaal 15 minuten.

6. De ziekte van vergeetachtigheid

Deze ziekte kan zich voordoen bij de leiding van de moederorganisaties van wijkteams. Het management is vaak druk bezig met strategische zaken. Ze werkt  in een cocon en vergeet soms dat professionals het werk doen.  Het structureel meewerken in wijkteams voorkomt vergeetachtigheid.

7. De ziekte van rivaliteit

In ieder team trekken gelijkgestemde mensen naar elkaar toe en ontstaan er subgroepjes. Dit kan leiden tot rivaliteit en de uitvoering van het werk verstoren. Een klimaat waarin men elkaar complimenteert, aanspreekt en activiteiten samen doet voorkomt de ziekte van rivaliteit.

8. De ziekte van existentiële schizofrenie

Existentiële schizofrenie houdt in dat je een dubbelleven leidt. Zeggen dat je waarde hecht aan collegialiteit, maar in de praktijk niet willen invallen voor een collega die plotseling met haar zieke oma naar het ziekenhuis moet. Bedenk dat niemand onfeilbaar is.

9. De ziekte van roddelpraat

“Roddelen is een menselijke activiteit waarbij over iemand wordt gesproken zonder dat de persoon in kwestie bij het gesprek aanwezig is.” Roddelen in teams gebeurt niet altijd bewust, maar kan worden voorkomen door aannames te toetsen bij de persoon in kwestie.

10. De ziekte om leiders te vergoddelijken

In onzekere situaties hebben sommige mensen de neiging in goed blaadje bij de manager of coördinator van het wijkteam te komen. De ‘baas’ naar de mond praten en niet tegenspreken. Keer het tij door professionele tegenspraak aan te moedigen.

11. De ziekte van onverschilligheid

Onverschilligheid ontstaat als je geen oprechte interesse meer hebt in collega’s en cliënten. Bovenal ontstaat het als er geen menselijk contact meer is binnen het team. Onverschilligheid kun je voorkomen door op structurele basis aan teambuilding te doen. Bijvoorbeeld samen sporten.

12. De ziekte van een begrafenisgezicht

Heel veel professionals werken met volle overtuiging aan de goede zaak. Ze kunnen zo in hun werk opgaan dat ze soms vergeten de dagelijkse gang van zaken te relativeren. Samen lachen voorkomt dit.

13. De ziekte om op te stapelen

In een tijd van slimmer werken wordt door goeroes het gebruik van gadgets gepropagandeerd. Laat je niet gek maken en kies weloverwogen voor het gebruik van technische hulpmiddelen.

14. De ziekte van gesloten kringen

In de waan van de dag kunnen professionals niet meer zien wat er buiten het team gebeurt. Dit kan ontaarden in tunnelvisie. Haal de buitenwereld naar binnen door het instellen van een ‘raad van advies’ waarin buurtbewoners, ondernemers en studenten zitting nemen.

Welke bedreigingen zie jij voor het wijkteam? Stuur een mailtje naar f.salih@kennis-express.nl  of laat het weten via @Jeugdbeleid (https://twitter.com/jeugdbeleid). 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.