Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Dure zorg?

Een jaar of tien, twintig geleden was er in ons land grote zorg over de snel stijgende kosten van de gezondheidszorg: eerste- en tweedelijns gezondheidszorg, verzorgingstehuizen, thuiszorg enzovoort, kostten ongeveer tien procent van het nationaal inkomen en zouden de komende jaren stijgen tot vijftien procent en misschien wel meer.

Vorige keer blogde Klaas over gezinsdrama’s >>

Er werden debatten georganiseerd met deskundigen en politici: rampen moesten worden afgewend, het tij moest gekeerd, want we wilden ook nog geld overhouden voor andere belangrijke zaken, nietwaar?

Recente gegevens

Uit recente gegevens is gebleken dat we in 2014 10,9 procent van het nationaal inkomen uitgaven aan zorgtaken, na de VS (16,6 procent) en Zwitserland, Japan, Zweden, Frankrijk en Duitsland (alle tussen 11 en 11,4 procent). De VS spant dus veruit de kroon met die 16,6 procent. Dat is immers  merkwaardig veel voor een land dat zo vooroploopt met technische ontwikkelingen.

Hartoperatie

Maakt die moderne techniek de gezondheidszorg zo duur, zoals moeilijke operaties met peperdure apparaten? Dat zou kunnen. Misschien ligt het ook aan de marktwerking. In de VS is, na lang verzet, onder Obama een beperkte nationale verzekering tegen ziektekosten ingevoerd, maar veel Amerikanen betalen uit eigen zak hun dure zorg. Ik ken een Amerikaan die zijn hele leven hard heeft gewerkt, maar zijn solide stenen huis heeft verkocht om zijn hartoperatie te kunnen betalen. Hij en zijn vrouw wonen nu, zoals veel Amerikanen, in een eenvoudig prefab huis. Ja, de ouderdom komt met gebreken, wordt gezegd, dus dat kost nu eenmaal geld

Sterftecijfer

Het land waar de zorgkosten het hoogst zouden moeten zijn, is Japan. Zoals in alle westerse landen is ook daar het sterftecijfer in de 20ste eeuw sterk gedaald, maart het geboortecijfer daalde nog meer, waardoor de bevolkingsgroei nu nul is. Terwijl in veel Afrikaanse landen de bevolkingsgroei zo hoog is dat er vooral veel kinderen en jonge mensen zijn en nauwelijks echt oude mensen, heeft Japan extreem veel ouderen: een kwart van de bevolking is boven de 65 jaar, en dat percentage zal naar verwachting toenemen tot ruim een derde in 2050. In 1950 was dat nog slechts 5 procent (mede dankzij de zelf ontketende oorlog).

Bevolkingsgroei

Japan is voor sommige politici het schrikbeeld van een stagnerende bevolking. Mij lijkt een stabiele bevolking, of zelfs een krimp, geen ramp, gezien de ecologische en andere rampen die de snelle bevolkingsgroei in de westerse wereld de afgelopen eeuw heeft veroorzaakt. Japan heeft het economisch moeilijk, maar behoort nog steeds tot de rijkste landen op aarde.

Preventie

Ook in Nederland neemt de bevolkingsgroei af: 5 miljoen inwoners in 1900, 10 miljoen in 1950, 17 miljoen nu.  Feitelijk wordt de huidige geringe groei alleen nog veroorzaakt door immigratie. De vergrijzing is een belangrijke oorzaak van het toenemen van de kosten van zorg. Hoewel ouderen langer leven, en ook langer gezond leven, zullen ze ooit te kampen krijgen met kwalen, ziekten en zorgbehoefte. Maar daar staat tegenover dat de kosten rond zwangerschap en bevalling en kinderziekten afnemen. Bij een slimme verschuiving van nationale uitgaven moet het mogelijk zijn de kosten van de zorg te stabiliseren tussen de 10,9 of 11,4 procent, het percentage van de rijke landen zonder de VS. Vooral met preventie is nog veel te winnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.