Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Een frisse wind door gezinnen

Twee berichten in de media trokken afgelopen week mijn aandacht. Kinderen zouden dramatisch minder buitenspelen en kinderen zouden steeds slechter bewegen. Als moeder van vier jongens weet ik hoe belangrijk beweging voor mijn zoons én voor mij was. Wanneer ze een dag veel binnen zaten, werd de sfeer er meestal niet gezelliger op. Zondagmiddag waren we geregeld in het bos te vinden waar meestal maar één iemand op het pad liep, en dat waren niet de mannen uit het gezin…

De vorige keer riep Jacqueline sociaal werkers op om ‘de ander niet als casus te zien’>>

Het bericht over het minder buitenspelen was afkomstig van Jantje Beton. Uit een onderzoek dat in opdracht van deze organisatie is uitgevoerd, bleek  dat slechts veertien procent van de kinderen elke dag buiten speelt, dertig procent speelt zelden of hoogstens één keer per week buiten.

Nuances

Er zijn soms van die momenten dat ik me oud voel. Dat ik sommige berichten bijna niet kan geloven. Dit was zo’n bericht. Ik geloof wel dat er minder buiten wordt gespeeld dan toen ik een klein meisje was en ook dan toen mijn zoons van nu in de twintig nog op de basisschool zaten. Dat zie ik in mijn eigen buurt ook wel enigszins. Maar niet zo ‘dramatisch’ als uit dit onderzoek naar voren lijkt te komen. Vandaar dat ik er via een Facebookgroep zelf ook een onderzoekje op heb losgelaten en daar komt gelukkig toch een ander beeld met wat nuances naar voren .

Herstel van het gewone leven

Op die onderzoekjes wil ik in dit blog niet verder ingaan. Wel moest ik denken aan één van de vragen die Prof. Dr. W ter Horst  stelt in het boekje ‘Het herstel van het gewone leven’. Ter Horst overleed in februari van dit jaar, maar dit kleine, eenvoudig lijkende boekje blijft mij en vele anderen hopelijk nog lang inspireren. De vraag waar ik aan moest denken is de volgende: ‘Krijgt dit kind voldoende beweging in de frisse lucht?’

Problematische opvoedsituaties

In problematische opvoedsituaties zijn we als hulpverleners soms snel geneigd  om met alle toeters en bellen in het gezin aan de slag te gaan. We hebben zulke mooie methodieken geleerd, mooie handboeken in de kast staan, dus die willen we gebruiken. Maar misschien gaan we wel eens te snel voorbij aan het kijken naar wat er door ouders (en hun omgeving) gedaan kan worden voor het herstel van het gewone leven. Wanneer mijn kinderen niet elke dag buiten hadden kunnen spelen en wij ze geen extra mogelijkheden tot bewegen en buiten zijn hadden kunnen bieden, vermoed ik dat het gezinsleven een stuk stroever was gegaan.

Zoek naar mogelijkheden

Het is niet altijd een kwestie dat de ouders ‘gewoon maar’ hun kinderen meer naar buiten moeten sturen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom dit niet zo makkelijk ligt, beperkingen van kinderen of hun ouders, wel of geen tuin, beperkende woonomgeving. Dat gaven ouders ook wel aan als reactie op mijn eigen onderzoekje. Maar kijk als hulpverlener eens samen met de ouders en de kinderen naar mogelijkheden om lekker naar buiten te gaan. Om te bewegen, te ontdekken, van elkaar te genieten, energie kwijt te raken en weer op te laden. Dan gaat er misschien al wel een hele frisse wind door het gezin waaien!

Vorig artikelBlog: Support 2018 toont onbeperkte mogelijkheden
Volgend artikelBlog: Piketpalen rond ervaringsdeskundigheid
Jacqueline Schilling (1965) werkt sinds januari 2023 als digitaal begeleider bij DigiContact . Ze is van oorsprong sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze de lezer in deze column meenemen in haar ontdekkingstocht in de wereld van nieuwe digitale mogelijkheden binnen het werkveld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.