Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Een goed gesprek

Ik geloof heilig in een goed gesprek. In mijn ogen is dat een gesprek waarin je echt gehoord en gezien wordt. En dan leg ik de lat misschien vrij hoog, daar ben ik goed in. Ik ben ervan overtuigd dat het aan durven gaan van een goed gesprek een hele belangrijke stap is voor de ontwikkeling in de ouderenzorg. Als we de aandacht hebben om de klant echt te leren kennen, open durven luisteren naar wensen van de klant en zorgen van familie.
Annie-Zijlstra.jpg

In de vorige gastblog stimuleerde Britta Lassen sociaal werkers om anders te denken >>

We zijn iets te veel doorgeschoten naar taken op orde hebben, doorgeschoten in de verantwoordelijkheid overnemen en in organiseren, al of niet via de zelforganisatie. Met geld of personeel alleen wordt de huidige situatie niet opgelost. Met aandacht erbij komen we een heel eind.

Tijd en/of aandacht

Zoals een verpleegkundige hier laatst zei: ‘met tijd heb je nog geen goed gesprek, met aandacht wel’. Ook in vijf minuten kan dat. En zeker, tijd helpt, maar dat is niet het enige. Een andere gouden uitspraak van weer een andere zorgmedewerker: ‘ik ben ervan overtuigd dat goede zorg start met een goed gesprek’. Yes. Zo is het.

Goede zorg begint met een goed gesprek

Het klinkt eenvoudig, maar dat betekent niet dat het makkelijk is. Want we zijn zo snel geneigd om in te vullen, om snel naar een oplossing te gaan voor een niet-bestaand probleem, om stiltes op te vullen of door onze eigen bril te kijken. Heel menselijk. Blijf je sterk bewust zijn van verbale en non-verbale communicatie, van je eigen valkuilen, van je eigen doortastendheid. Een valkuil kan bijvoorbeeld al zijn dat je wilt dat een gesprek een uitkomst heeft, leidt tot een concrete afspraak. Want dat is een kernkwaliteit van zorgmedewerkers: doortastend zijn. Maar soms mag dat ook een tikje minder.

Loslaten

Durf het los te laten en als enige doel te hebben om iemand beter te leren kennen. Misschien leidt dat pas over een maand, misschien pas over drie maanden, tot een concrete afspraak of is het heel subtiel in de zin dat de cliënt of familie zich meer gehoord en gewaardeerd voelt en dat er meer verbinding is. Elk mens wil gehoord en gezien worden. Dat is een basisbehoefte. Voor de één sterker dan voor de ander. Wanneer je in een kwetsbare situatie zit en afhankelijk wordt, geldt dat nog meer.

Tevredenheid van medewerkers

Een goed gesprek leidt er ook toe dat je als medewerker tevredener bent. Omdat als je iemand beter begrijpt, je open durft door te vragen, maar ook durft aan te geven wat voor jou van belang is, hele mooie dingen ontstaan. Dat we het net iets anders gaan doen omdat dat beter aansluit. Samen. In afstemming en overleg, zonder dat je tegenover elkaar komt te staan. Ook dan doen zich meer mogelijkheden voor.

Vallen en opstaan

Bij HilverZorg mag ik als programmacoördinator ‘Een goed gesprek’ werken. Om de aandacht hiervoor te verstevigen. We verbinden een goed gesprek aan het meten van tevredenheid. Het begint met een goed gesprek, het zit hemm in de kleine dingen. Met vallen en opstaan. Want wat werkt, hoe doen we dat? Ook dan geloof ik erin: in gesprek bepalen hoe we hierin verder ontwikkelen, met MT-leden, maar vooral met medewerkers zelf. En hoe we ook vooral de aandacht blijven houden voor de mooie dingen, dat valt niet altijd mee in de huidige discussie. Er zit vuur, maar het blijft een aandachtspunt om het vlammetje brandend te houden. Wil je hierover inzichten delen of meer weten? Laat het weten.

Annie Zijlstra werkt als programma coördinator ‘Een goed gesprek’, als onderdeel van het programma Goede Zorg, bij HilverZorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.