Stel, je krijgt een appje van een vriendin met wie je min of meer hebt afgesproken om samen naar een feest te gaan. Ze appt dat ze al kaartjes heeft gekocht. Handig, zul je denken. Maar wie eenzaam is, kan hieruit opmaken dat deze vriendin met iemand anders gaat.
Afwijzing
Wat kunnen mensen zelf doen om hun eigen eenzaamheid te verminderen? Bij mensen die eenzaam zijn, is de sociale antenne minder goed afgesteld. Dat werkt zo. Ervaar je niet genoeg verbinding, dan ben je extra alert op signalen die daarop wijzen. Zelfs als er geen afwijzing is, neem je deze wel waar. Eenzame mensen zijn bijvoorbeeld minder goed in het herkennen van gezichtsuitdrukkingen. Ze interpreteren neutrale gezichtsuitdrukkingen eerder als negatief. In de training ‘Meer contact’ van Eva Geelen leren deelnemers wat ze zelf kunnen doen om hun eigen eenzaamheid te verminderen.
Ontmoeting
Naar een ontmoetingsactiviteit gaan om contacten te leggen helpt meestal niet. Als je daar komt, kun je het gevoel hebben dat iedereen jou negatief bekijkt. Als je thuis komt, heb je misschien het idee dat mensen jou niet mogen. Want ja, je hebt gedaan wat iedereen zei. Je bént naar een bijeenkomst geweest, maar de andere mensen deden niet aardig tegen je en je hebt er geen contacten aan over gehouden. Waarschijnlijk voel je je dan nóg eenzamer dan voordat je ging.
Spiraal
Wat kun je als sociaal professional of vrijwilliger doen om mensen te helpen die door negatieve gedachten in een negatieve spiraal terecht komen? In februari 2020 brengt Movisie hierover een brochure uit genaamd ‘Spelen met gedachten’. De brochure beschrijft toegankelijke sociaal cognitieve technieken die mensen helpt om zelf hun eenzaamheid aan te pakken. De crux zit in het doorbreken van de spiraal van negatieve gedachten. Het begint met de bewustwording van negatieve gedachten. Daarna kun je mensen helpen deze negatieve gedachten te doorbreken, door gedachten anders te focussen, anders te denken door anders te doen en zelfcompassie te stimuleren. Want eerlijk is eerlijk: zijn we bij tijd en wijle allemaal niet wat te streng voor onszelf?
Martha Talma en Susan de Vries zijn adviseurs bij Movisie. Eva Geelen is initiatiefnemer van Bureau Over-ons
Meer info:
Bureau Over-ons is een startup die mensen wil helpen om gemakkelijker verbinding te maken met anderen. Meer weten over deze sociaal cognitieve techniek? Tijdens het jaarcongres Eenzaamheid op 23 januari 2020 in Ede geeft Movisie samen met Eva Geelen van Bureau Over-ons hierover de workshop ‘Spelen met gedachten’.
Lees ook: ‘Zo stap je uit je eenzaamheid’
Houd de themapagina over Eenzaamheid van Movisie in de gaten om op de hoogte te blijven van de brochure ‘Spelen met gedachten’.