Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Empowerment in de praktijk

Empowerment: een belangrijk begrip in zorg en welzijn. Maar tegelijk ook een jeukwoord. Empowerment of mensen in hun kracht zetten, wat is het, hoe doe je dat en kun je als sociaal professional überhaupt wel empoweren?
Jacqueline Schilling

De vorige keer pleitte Jacqueline voor ruimte voor het onverwachte >>

Ooit solliciteerde ik op een vacature waarin je volgens de functieomschrijving geacht werd ‘mensen in hun kracht te zetten’. Mijn brief begon ik met aan te geven dat ik dat niet kan, maar dat ik mensen wel kan ondersteunen om hun kracht te (her)ontdekken.

Containerbegrip

In mijn masteropleiding werd vaak gediscussieerd over zogenaamde containerbegrippen (begrippen zonder scherp afgebakende betekenis waaraan de taalgebruiker zelf nader invulling kan geven en dat op veel verschillende toestanden, gebeurtenissen of zaken wordt toegepast ). Empowerment is er naar mijn mening één van. Over zo’n begrip kun je gezellig met elkaar vergaderen, overleggen en mooie stukken schrijven. Maar het is voor zoveel uitleg vatbaar dat het zomaar kan leiden tot een zeer verdund begrip dat alles lijkt te zeggen maar tot weinig leidt.

Belangrijke rol

Maar dat wil niet zeggen dat het er niet toe doet. Zelfvertrouwen ontwikkelen, waar empowerment met name over gaat, brengt mensen zoveel. En daar zijn vaak maar kleine stappen bij nodig. En bij die stappen kun je als sociaal professional een belangrijke rol hebben.

Een voorbeeld uit de Inloop-praktijk

Het Inloophuis bestond zeven jaar. Elk jaar besteden we op één of andere manier aandacht aan onze verjaardag. Dit jaar ontstond het idee voor een ontmoet & deelbuffet. Gasten en vrijwilligers werden uitgenodigd om samen te komen eten, deze keer niet voor een geldbedrag, maar door het meenemen van iets eet-of drinkbaars. Het idee werd door de bezoekers aarzelend ontvangen. De deelnamelijst bleef angstvallend leeg. Na herhaald onder de aandacht brengen en meedenken met wat er meegebracht zou kunnen worden, zaten we op de afgesproken tijd toch mooi met ruim twintig mensen aan het buffet. En iedereen had iets mee: komkommer (met sierrandje!), een fles frisdrank, een zelfgemaakte hartige taart, salade. En zo aten we een heerlijke maaltijd, waarin gezellige ontmoetingen plaatsvonden, uitwisseling van recepten én een maaltijd die door ons samen  tot stand was gebracht.

Bijdragen naar vermogen

Het klink simpel, maar hoe anders voelt het wanneer je zelf iets hebt bijgedragen, dat ook nog eens door anderen gewaardeerd wordt. Of het nu iets gekochts is of zelfgemaakt. Ieder draagt bij naar vermogen.

Empowerment

Een simpele activiteit, maar wat gebeurde er nu op het gebied van empowerment?

  • Wat zie je: Een groep van twintig mensen van divers pluimage die gezellig met elkaar eet en kletst. Een mooi gedekt buffet, de barbecue staat aan.
  • Wat doet de professional: de professional faciliteert en ondersteunt. Het idee wordt geïntroduceerd en mensen worden enthousiast gemaakt. De professional signaleert aarzeling en denkt mee in de mogelijkheden. Tijdens de maaltijd zorgt de professional dat het een geheel wordt, deelt links en rechts complimenten uit en benadrukt vooral dat het resultaat ontstaan is vanuit gezamenlijkheid. Kortom, ze sluit aan bij de mogelijkheden van bezoekers en moedigt aan om mee te doen.
  • Wat is het resultaat: Samenredzaamheid, zelfvertrouwen, plezier. Allemaal ingrediënten van empowerment. Ze zijn bij deze activiteit allemaal gestimuleerd. Samen hebben we iets moois neergezet waarbij ieders bijdrage er toe deed en van het resultaat hebben we met elkaar kunnen genieten; gasten, vrijwilligers én professional!

Vorig artikelBlog: Goede wacht
Volgend artikelBlog: Zorg maakt niet gelukkig
Jacqueline Schilling (1965) werkt sinds januari 2023 als digitaal begeleider bij DigiContact . Ze is van oorsprong sociaal werker en heeft ervaring in het brede spectrum van het Sociaal Domein. Zij gelooft in de waarde van ontmoeting en echt contact. Hieruit ontstaat verbinding. Vanuit haar functie wil ze de lezer in deze column meenemen in haar ontdekkingstocht in de wereld van nieuwe digitale mogelijkheden binnen het werkveld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.